Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az anabolikus szteroid nem bomlik le, csak átalakul – majd vissza

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 30. hétfő

Az anabolikus szteroidok, úgy tűnik, mintha lebomlanának a napfény hatására. Ezzel azonban nincs vége életciklusuknak:

“Ezek az anyagok, miután gyors ütemben lebomlanak nappal, a napsugárzás hatására, képesek éjszaka visszaalakulni – olykor elérik az eredeti tömeg 70 százalékát is” – magyarázza Ed Kolodziej környezeti mérnöklés professzor (University of Nevada). Ez az újonnan felfedezett mechanizmus lehet a felelős az élővízi szervezetek hormonális működésének zavaráért.

“Nem estem pánikba, csak aggódom, és szeretném meghatározni a reális ökológiai kockázatát ennek a széles körben használt potens szteroid-gyógyszernek (trenbolon). Ebben az érzésben benne van a  hatóságok, a kutatók és a gyógyszer cégek által használt, a  környezeti kockázat mérésével és az ökotoxikológiai kutatásokkal szemben  érzett  kétség  és bizonytalanság.”

A kutatók laboratóriumi és a terepen végzett vizsgálatokkal tárták fel a folyamatot. Megállapították, hogy a szteroid kémiai formája, miközben lebomlik a napfényen – ahogy az várható -, sohasem tűnik el teljesen. A kémiai szerkezetének egy kis százaléka megmarad a napfény után is. A maradék anyag éjszaka regenerálódik – némely esetben az eredeti tömeg 70 %-át is elérve. “Tudtuk, hogy valami különleges dolog megy végbe. Nappal elrejtőzik, más formában, elkerüli a felfedezést, majd éjszaka könnyedén visszaalakul abba az állapotba, amelyben megtalálhatjuk.”

A kutatók két kísérleti területen dolgoztak: az egyik az Iowa-folyó volt, a másik mintavételi terület pedig egy szarvasmarha-telep melletti gyűjtőmedence.

A trenbolon egy, az FDA (Food and Drug Administration) által engedélyezett gyógyszer, amelyet az Egyesült Államokban a szarvasmarháknál  testtömeg-növelésre, a takarmány hasznosulásának fokozására használnak. A gyógyszer népszerű volt a body builderek és a súlyemelők körében is, amíg be nem tiltották embereken való alkalmazását.  Az EU-ban mezőgazdasági célú felhasználása sem megengedett.

A trenbolont eleinte a környezetre nézve biztonságosnak tartották – éppen gyors lebomlása miatt. Tanulmányok sora hangsúlyozta régebben, hogy környezeti felezési ideje kevesebb, mint egy nap.

Az anabolikus szteroidok – alacsony koncentrációban is – zavaró hatással vannak a halak hormonháztartására, csökkentik a nőstény halak ikratermelését, megváltoztatják egyes halfajok nemi jellegét.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/uonr-nds092613.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: