Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem érdemes összekeverni munkát és családot, mert a pénz mellett a szülői hivatás értelmetlenebbnek tetszik

Posted by Suggestor - 2014. február 17. hétfő

Az ausztráliai Brit Kolumbia Egyetem kutatása arra enged következtetni, hogy a pénzre gondolva csökken a jelentősége a ‘szülőnek lenni’ érzésnek.

„Szülőnek lenni és jól érezni magunkat nem ugyanazt jelenti minden szülő számára”- állapítja meg Kostadin Kushlev. Akármennyire is nyilvánvalónak tűnik, a szociológusok nem állapodtak meg azokban a pszichológiai és demográfiai tényezőkben, amelyek befolyásolják a szülői elégedettséget.

Bepillantást ad az új kutatás a pénz és a szülői elégedettség közötti kapcsolatba, miközben megértet velünk néhány dolgot, amitől a szülő elégedettebb  –  vagy éppen elégedetlenebb lesz gyermektelen társainál.

Megtudjuk, hogy a pénz konfliktust vált ki a célok között.

Például, egy nemrégiben megjelent kutatásában Kushlev azt az eredményt kapta, hogy egy magasabb társadalmi-gazdasági státusú ember, amikor a saját gyermekeit gondozza, csökkentebb értékűnek érzi magát, ellentétben más napi tevékenységeivel.

Amikor Kushlev az embereknek pénzről készült képeket mutatott, miközben azok kitöltöttek egy kérdőívet a gyerekeik iskolai ünnepségéről, attól szintén csökkent az életük értelmességének megélése.

Az új kutatásban egy lépéssel tovább ment: a résztvevők egy részének pénzt mutatott, miközben tesztelték őket (a szülői célok befolyásolása felől).

Most az volt a feladat, hogy az egyik csoport elolvas egy bekezdést az ünnepségnek a teljesítményre gyakorolt hatásáról, míg a másik csoport arról olvas, hogyan elégíti ki az ünnepség a gyerekeik szükségleteit – a közvetlen nyereség elvárása nélkül.

Majd mindkét csoport érzéseit tanulmányozták.

„Megláthattuk, hogy a pénz csökkenti a szülőség értelmét, hogy  konfliktus van ezek között a célok között – a pénz és a szülői minőség  normálisan elvárható célja között.”

A pénzkeresés és a gyerekek szükségleteinek egyidejű kielégítése  valóban konfliktust képeztek. Ettől érezték úgy a szülők, hogy  kevésbé van jelentősége annak, amit szülőként tesznek.

Ami még meglepőbb, a kutató úgy találta, hogy a nőknél még kifejezettebben jelentkezik ez a hatás.

„Az anyák számára csökkenti a pénz az értelmét a gyermekeikkel töltött időnek, az apák számára nem. Ez az eredmény egybevág más kutatásokkal, amelyek azt mutatják, hogy a pénz teljesítménymotivációt és karrierépítés iránti motivációt ébreszt a nőkben, sokkal erősebben, mint a férfiakban.”

Kushlev azzal a tanáccsal tud szolgálni, hogy válasszuk el annyira a munkát a családi élettől, amennyire csak lehetséges, „hogy a munkával vagy a pénzzel kapcsolatos célok ne merülhessenek föl, amikor szülőként a gyermekeinkkel töltjük az időnket. Minél kevésbé keverjük össze céljainkat és motivációinkat, annál nagyobb értelmet nyerünk különféle napi tevékenységeinkből.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-02/sfpa-art021414.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: