Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kanyarófertőzés után akár három évig is védtelen a szervezet

Posted by Suggestor - 2015. május 10. vasárnap

A kanyaróról köztudott, hogy meggyengíti a gyerekek immunrendszerét egy időre. Úgy gondolták, hogy ez legfeljebb egy hónapig vagy kettőig tart, de a Princeton Egyetem kutatása azt mutatja, hogy három évig is immunvédelem nélkül élhetnek a gyerekek a kanyaró után. És ilyenkor más, súlyos betegségeknek is ki vannak téve – az immunrendszer védelme nélkül.
Epidemiológiai bizonyítékot találtak az egyetem kutatói arra nézve, hogy a kanyaró ‘elfeledteti’ a gyermekek immunrendszerével a védekezés képességét hosszú időre, mert a memóriasejtek, amelyek védik a gyermek szervezetét a fertőző betegségektől, elpusztulnak.
„Azt eddig is tudtuk, hogy a kanyaró megtámadja az immunrendszer memóriáját, és ezért a gyerek időlegesen védtelenné válik. Csakhogy az immunszupresszió sokkal tovább tarthat, mint eddig gyanították. Más szóval, ha valaki kanyarós lesz, három évig akár meg is halhat valami olyan betegségben, amelyben nem halt volna meg, ha nem lett volna kanyarós” – mondja C. Jessica Metcalf, társszerzője a Science folyóiratban megjelent írásnak.
„Kutatásunk szerint a kanyaró elleni védőoltás nem csak a kanyaró ellen véd. Ez az egyik leg-költséghatékonyabb beavatkozás” – állapítja meg Michael Mina az első szerző.
Minát azért érdekelte ez a kutatás, mert ismerte az Erasmus Egyetem (Hollandia) kutatását, amely lényegi összefüggést talált a kanyaró és a memóriasejtek megfogyatkozása között.
Kimutatták, hogy a kanyaró vírus megtámadja a T limfocitákat, amelyek az immunrendszer emlékezetét alkotják, így keletkezik az ‘immun-amnézia’, az immunrendszer ideiglenes emlékezetvesztése. Körülbelül egy hónap múlva az immunrendszer memóriája visszatér, de ahelyett, hogy  – mint előzőleg – védene az összes, addig megismert fertőzéssel szemben, kizárólag a kanyaróra irányul a védelme.
Mina kíváncsi volt rá, mennyi időbe telik, míg az immunrendszer újra széles körben véd, és megvizsgálta az Egyesült Államok, Anglia és Wales és Dánia adatbázisát, azokét az országokét, amelyek rendelkeztek a kellő részletességű adatokkal.
Létrejött egy kutatócsoport, evolúcióbiológusokkal, virológusokkal, akik feltételezték, hogy ha az immunrendszer hosszabb ideig ‘amnéziában van’, annak meg kell mutatkoznia a populáció szintű adatokban.
Megnézték a gyermekhalálozást Európában és az Egyesült Államokban, a kanyaró vakcina előtti és utáni korszakban.
De a kezdeti elemzés nem mutatott ki erős összefüggést.

Akkor a kutatók különböző időtartamokat feltételeztek, ameddig az immunrendszer amnéziája tarthat a kanyaró után, és aszerint vizsgálták újra az adatokat. Ez a kutatás már eredménnyel járt: nagyon erős összefüggést mutatott ki a kanyaró előfordulása és a más betegségekből eredő halálok között – a periódust a fertőzés után átlag 28 hónapra kiterjesztve.
Az eredmény mind a három országban, minden korcsoportra következetesen érvényesnek bizonyult. Az oltás előtti és utáni korszak adatai is ezt bizonyították.
„A kanyaró előfordulását ha csökkentjük, kevesebb lesz a más fertőzésből eredő haláleset. Az adatok azt mutatják, hogy amikor kanyarójárvány volt, népességi szinten csökkent az immunitás más fertőző betegségek iránt.”
Az igazán nagy szám az lenne, ha sikerülne feltárni az immunológiai mechanizmusát a dolognak, mondják a kutatók.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/puww-ads050615.php

Egy hozzászólás to “A kanyarófertőzés után akár három évig is védtelen a szervezet”

  1. uniohid said

    “…a kanyaró elleni védőoltás nem csak a kanyaró ellen véd.”

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .