Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kősóbányák nem alkalmas helyek nukleáris hulladék tárolására

Posted by Suggestor - 2015. november 27. péntek

Kősó sziklák között tárolják a radioaktív hulladékot Németországban és az Egyesült Államokban, mert eddig úgy vélték a tudósok, hogy azok áthatolhatatlan réteget képeznek a talajvíz számára akkor is, ha a kapszula vagy a szigetelőanyag megsérülne.

A University of Texas (Austin) kutatói most a terepen is, és a legkorszerűbb laboratóriumi eszközökkel (3-D mikro-CT képalkotó eljárással) is kimutatták, hogy a folyadékok számára a sótömbök átjárhatóak.

„Eredményünkből az a fontos új információ származik, hogy az áteresztés képességének lehetősége létezik, és fontolóra kell venni, hogy szabad-e ilyen helyen nukleáris hulladékot tárolni” – mondta Masa Prodanovi, az egyetem tanársegédje.
„És ha ilyen helyen van egy létező nukleáris hulladéktárolónk, az új információ a helyzet újraértékelését igényli.”

A só általában blokkolja a folyadékok átáramlását – kis mélységben. Ez a tulajdonsága az, ami olajtárolásra alkalmassá teszi. De már egy ideje gyanakodtak a tudósok, hogy a só nagyobb mélységekben áteresztővé válik.

Terepen tesztelték a természetes kősó tömböket: egy doktorandusz megvizsgálta a sóoldat és az olaj eloszlását 48 szénhidrogént termelő kútnál, amelyek a Statoil tulajdonát képezték. A vizsgálat eredménye megerősítette, hogy nagyobb mélységben a só valóban áteresztővé válik.
(James E. Gardner professzor ezt az elméletet igazolta szintetikus sótömbökkel, laboratóriumi kutatásokban.)

Azon viszont meglepődtek a kutatók, hogy olykor még kis mélységben is átereszti a só a folyadékot.
A kutatók úgy magyarázzák, hogy a deformáció lehet az oka a sótömbök áteresztő képességének.
A sókristályok közötti, sóoldattal teli pórusközöket megnyújtja a deformáció, összekapcsolódnak az egyes pórusok, így már a folyadék áramolhat a hálózatban.

Bár ezt a kutatást eredetileg arra szánták, hogy a kősó szénhidrogén tárolására való alkalmasságát vizsgálják, a végeredmény nagyon fontos tanulságokkal jár a nukleáris hulladék tárolására nézve.
Ugyanis ez a kutatás arra mutatott rá, hogy a természetes, háborítatlan kősó is áteresztő lehet.

„Az a fontos üzenet, hogy a kősó még bányászat nélkül is válhat áteresztővé” – vonta le a következtetést Marc A. Hesse tanársegéd (Földtudományok tanszék). „A folyadékáteresztés mennyiségének meghatározására további kutatások kellenek.”

A kutatók remélik, hogy „felfedezésünk arra készteti majd az illetékeseket, hogy kérdéseket tegyenek föl a jelenlegi és a jövőbeni atomhulladék-lerakó helyek biztonságosságáról.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/uota-nws112415.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: