Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

‘Nem való hadiüzem a Balaton mellé’

Posted by Suggestor - 2016. január 31. vasárnap

Szerző: hvg.hu

Megszólalt a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a Fűzfőre tervezett hadiipari üzem ügyében. Korábban fideszes ellenvélemény is volt a tervezett lőporgyár- és hadiraktár-projekttel kapcsolatban.

A Balatonfűzfőre tervezett fegyvergyár ügyében hallatta a hangját Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke. Mint elmondta, a tótól 1-2 kilométerre sem környezeti, sem élet- és vagyonbiztonsági szempontokból, sem pedig a terrorkockázat miatt nem vállalható egy hadiüzem létesítése – írta a Napi.hu a Balatontipp.hu-ra hivatkozva.

A Mil-Exim Kft. a balatonfűzfői ipari parkban, a Nitrokémia telephelyén létesítene haditechnikai intermodális logisztikai és felújítóközpontot. Ez lényegében egy tízezer négyzetméteren fedett lőporgyárat és hadianyag-raktárbázist jelentene.

A 2,739 milliárd forint összköltségű beruházást 951,5 millió forintnyi pénzzel támogatja az Európai Unió. Tállai András NGM-államtitkár szerint a projekt nem hátráltatja a turisztikai fejlesztési célokat Balatonfűzfőn. A környék fideszes képviselője, Kontrát Károly azonban nem ért egyet ezzel, szerinte a hadiipari beruházás nem való oda.

Bóka István, aki Balatonfüred polgármestere is, pénteken írásban közölte: bár a 2008-ban módosított Balaton-törvény kivételként megengedi, hogy Fűzfőn vegyi ipari tevékenységet folytassanak, a 2014-2020-as időszakra készített fejlesztési programok célkitűzéseivel és prioritásaival ez nem igazán találkozik.

A Balaton Fejlesztési Tanács tervei között a környezetre ártalmatlan, biztonsági szempontból nem aggályos munkahelyteremtő projektek megvalósítása szerepel. A “magas kockázatú ipari tevékenység egyáltalán nem sorolható a BFT fejlesztési elképzelései közé” – fogalmazott az elnök.

Balatonfűzfő fejlesztési lehetőségeit a helyi rendezési és szabályozási keretek határozzák meg, ezt pedig az ott élők igényeinek figyelembevételével kell kialakítani. A környékbeli lakosok többsége is abban érdekelt, hogy a környezetre, emberéletre és közvagyonra ártalmatlan ipari tevékenységekben és egyre inkább a turizmusban teremtsen egzisztenciát – tette hozzá Bóka István.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20160130_Nem_valo_hadiuzem_a_Balaton_melle

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: