Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan mentette meg a mezőgazdaság a férfiakat?

Posted by Suggestor - 2016. június 8. szerda

Valamikor, 11-12 ezer évvel ezelőtt Nyugat-Ázsiában domesztikáltak néhány vad növényt és állatot, ez volt a mezőgazdálkodás kezdete.

A mezőgazdálkodás bevezetésével intenzíven növekedni kezdett az emberi népesség, mert az élelmiszer-termeléssel több embernek tudtak enni adni, mint a vadászattal és a gyűjtögetéssel.

De a tudományban vitatott volt a kérdés: melyik volt előbb, a népesség növekedése-e vagy a mezőgazdaság.

A nagyszabású genetikai kutatások, mint a világ népességének mitokondriális DNS vizsgálata, arra engedtek következtetni, hogy a legnagyobb anyai leszármazási vonal növekedésére 15 ezer évvel ezelőtt került sor, de mindenképpen a mezőgazdaság megjelenése előtt.

Számos kutatást végeztek a népesség növekedésével kapcsolatban, felhasználva az apai Y kromoszóma vizsgálatát, de nem jutottak meggyőző eredményre.

De a legújabb vizsgálati módszerrel az 1000 Genomes Project több, mint 500 férfinak a teljes Y kromoszómáját szekvenálta, ami remek lehetőséget nyújtott a populáció becsléséhez.

A Fudan-i Egyetem (Sanghaj, Kína) kutatói az Y kromoszóma egy különleges régióját és a teljes mitokondriális genomot elemezték 526 férfinál – három afrikai, öt európai, három ázsiai és három amerikai populációból.

A leszármazási tábla vagy (család)fa az apai vonalak földrajzi eloszlását jól reprezentálta. A kutatók kikalkulálták a ‘családfa’ minden egyes elágazásának időpontját, és az eredményből arra lehetett következtetni, hogy az apai vonal a legnagyobb, hirtelen megugrást az Új-kőkorszakban érte el.

A kutatók ezután becsléseket végeztek a tényleges populáció-méretre vonatkozóan

A gyors, durván exponenciális népességnövekedés a legtöbb európai és ázsiai anyai vonalnál 12-8 ezer évvel ezelőtt ment végbe, amit 8000-től 7000-ig egy nagyon lassú növekedési időszak követett.

Ugyanakkor, apai vonalon a populáció kifejezett növekedést mutat 6 és fél ezertől 2000 évig – a népességnövekedés eléri a tízszerestől százszorosig értéket.

A leggyorsabb férfinépesség-növekedés egy-három ezer évvel – a mezőgazdaság hajnala idejénél később volt.

„A mezőgazdaság sokkal stabilabb élelmiszerellátást eredményezett, mint a vadászat és a gyűjtögetés, ami viszont megnövelte a termékenységet és a csecsemők életben maradásának esélyét. A mezőgazdaság tartotta életben a fiúcsecsemőket, de még ennél is fontosabb: megmentette a férfiakat a veszélyes vadászattól, csökkentette a vadászattal kapcsolatos halálozást. Ez vezethetett a nemek számának egyenlőtlen növekedéséhez.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/scp-mws060316.php

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .