Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az idősek gyakran nem bíznak magukban, mert agyuk nem képes kiszűrni az irreleváns információt

Posted by Suggestor - 2016. június 16. csütörtök

A Georgia Institute of Technology kutatásai alapján megállapította, hogy az időseknek azért nehéz visszaemlékezni fontos részletekre, mert az agyuk nem tud ellenállni az irreleváns információknak,  és azokat is a releváns információkkal együtt tárolja. Ennek az az eredménye, hogy nem tudnak eléggé megbízni a memóriájukban.

A kutatók EEG-érzékelőkkel nézték a kutatás résztvevőinek agyi aktivitását: látták az idősek mentális keresgélését, ahogy megpróbálják behívni a részleteket egy olyan helyről, ami tele van oda illő és oda nem illő információkkal.

Ez a zavaros helyzet megtépázza az önbizalmukat, még akkor is, ha pontos a visszaemlékezésük, és ez vezet el oda, hogy az időseket könnyű manipulálni, mondják a kutatók.

A kutatás során 60 éves és afölötti embereknek illetve középiskolásoknak mindennapi tárgyakról mutattak képeket, miközben EEG érzékelők voltak a fejükön. Minden egyes fotót egy színnel jelöltek meg vagy egy helyszín képével kísértek. A kutatók  azt mondták a résztvevőknek, hogy ezeket ne vegyék figyelembe.

Majd egy órával később megkérdezték tőlük, hogy tárgy régi volt-e vagy új, és a színe illett-e a képen levő színhez vagy illett-e a helyszínhez.

Egyik korcsoportnak sem sikerült valami kiválóan a feladat: visszaemlékezni olyasmire, amiről azt mondták, hogy nem fontos, ne figyeljenek rá. Viszont mind a két csoport jól emlékezett azokra a tárgyakra, amelyekre koncentrálniuk kellett.

„De amikor megkérdeztük őket, mennyire biztosak a válaszban, az idős emberek elbizonytalanodtak” – mondta Audrey Duarte pszichológia professzor, a kutatás vezetője.

Az idősek és a fiatalok agyi aktivitása között is különbség mutatkozott: az idősek agya több időt és energiát fordított az emlékképek rekonstruálására.

A professzor felhozott egy példát:

Amikor két idős ember beszélget egymással egy koktélpartin, annak ellenére, hogy csak a társalgásra figyelnek, az agyuk felfogja a többi részletet – zajt – is a helyiségben.

„Amikor emlékezni akarnak a beszélgetésre, nehezükre fog esni egynémely részlet felidézése. Ez azért van, mert az agyuk a többi zajt is meg akarja fejteni. Milyen zenét játszottak? Mit is mondott a közelükben a pár egyik tagja a másiknak? Ezek az extra információk nem kellene, hogy ott legyenek a memóriájukban, de mégis ott vannak, és megakadályozzák, hogy tisztán emlékezzenek a beszélgetésre.”

A fiatalok gyorsabban visszaidézték a részleteket – és kevesebb energiát használtak fel hozzá, mert az irreleváns információt sohasem tárolták az első vonalban. Ettől az emlékeik viszonylagosan zavarástól mentesek voltak, ezért ők maguk is magabiztosabbak voltak az időseknél.

A magabiztosság hiánya pedig könnyebben manipulálhatóvá teszi az időseket.

„Ha valaki azt mondja önnek, hogy kell, hogy emlékezzen erre vagy arra, könnyen meggyőzheti, ha nem bízik önmagában. Ez az oka annak, hogy az idősek gyakran lesznek csalás áldozatai., különösen, ha az illető egy soha nem volt előzetes beszélgetésre hivatkozva csapja be idős áldozatát.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/giot-sme061416.php

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .