Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Jó hír: idős embernek is lehet fiatal a DNS-e

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 29. csütörtök

Vannak olyan emberek, akiknek élemedett koruk ellenére fiatal maradt a DNS-ük, mondják a Leiden-i Egyetem kutatói. Az viszont még kiderítendő, hogy ezek az emberek egészségesek maradnak-e idős korukra.

A fiatal emberek DNS-e szabályosan, a megfelelő gént a megfelelő időben kifejezve működik. Ahogy múlnak az évek, a DNS szabályozásában zavarok állnak be – ez az öregedés egyik fő oka.

Ez a kutatás, amelyet 34 kutató hat egymással együttműködő intézményből  – a Leiden-i Egyetem vezetésével – végzett, kimutatta, hogy a DNS szabályozásának zavara nem igaz egyformán minden időskorúra, vannak öreg emberek, akiknek szemlátomást fiatal a DNS-ük.

„Úgy hisszük, működés közben csíptük el az öregedés folyamatát: a DNS regulációjának felbomlását. Ebben a folyamatban a gének magasabb aktivitásra kapcsolnak, folyamatosan igyekeznek kiküszöbölni a sejtkárosodást. De a folyamat nem eléggé hatékony, hosszabb távon ez vezet az öregedéshez” – magyarázza Bas Heijmans, a kutatás vezetője, aki epigenetikus a Leiden-i Egyetem molekuláris epidemiológiai részlegén.

Több mint 3000 résztvevő DNS szabályozását vizsgálták, mérve a metiláció szintjét közel félmillió helyen az emberi DNS-ben. Azokat a helyeket nézték, ahol a szabályozásban megnövekedtek a különbségek az emberek között az évek múlásával.

Mellesleg, teljesen váratlanul érte a kutatókat, hogy a vizsgált helyeket szoros összefüggésben levőnek találták a férgek és az egerek kutatásából származó gének aktivitásával – náluk is az öregedési folyamatban játszottak központi szerepet.

Ekkor néztek szembe azzal a ténnyel, hogy a DNS öregedése nem elkerülhetetlen.

A kutatás nem minden résztvevőjénél tapasztalták a korral járó diszregulációs folyamatot, a szabályozás lassú felbomlását. Egyes idős embereknek olyan volt a DNS-ük, mintha 25 évesek lennének. Ezeknél a személyeknél az öregedési folyamat sokkal kevésbé volt aktív.

A következő lépésben a kutatók megkísérlik megfejteni, vajon a fenti, ifjú DNS-ű idős emberek hosszabb ideig egészségesek maradnak-e, mint társaik.

„Kétségkívül, az egészség több tényezőtől függ, mint csak a DNS szabályozásától. Mégis, azt gondoljuk, hogy a DNS szabályozásának felbomlása alapvető folyamat, ami különböző betegségek kockázatát felerősítheti.”

„A ráksejtekben például, változásokat találtunk a DNS regulációjában ugyanazokon a helyeken, mintha az öregedéssel járó differenciák a betegség hírnökei lennének. Ezért akarjuk tanulmányozni a kérdést, vajon a felbomlott szabályozású DNS megnöveli-e a rák különböző formáinak kockázatát, illetve megfordítva: a ‘fiatalos’ DNS védő hatású-e?

Az írás a Genome Biology című folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160922085359.htm

Egy hozzászólás a “Jó hír: idős embernek is lehet fiatal a DNS-e”

  1. uniohid said

    “…DNS öregedése nem elkerülhetetlen.” – És?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: