Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kurkumin trónfosztása

Posted by Suggestor - 2017. január 15. vasárnap

Az Amerikai Kémiai Társaság folyóirata, a Journal of Medicinal Chemistry megfosztotta a kurkumát a glóriától, amit az utóbbi időben köré vontak. Arról közöl bizonyítékot, hogy noha a kurkuma fő hatóanyagát, a kurkumint egy sor betegség természetes gyógyítására tartják alkalmasnak, nem képes megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Terápiás hatása – ha van is  – igencsak korlátozott.

A kurkuma egy fűszerféleség, amelyet curryhez és a mustárhoz adnak, sajátos íze és különleges színe miatt. Évszázadok óta használja a tradicionális gyógyászat. Az 1990-es évek elején kezdtek el foglalkozni vele a tudósok, megállapították hogy a kurkumin, amit a kurkuma 3-5 százalékban tartalmaz, adja a fűszer egészségjavító tulajdonságait. Több mint 120 klinikai vizsgálatot folytattak a kurkumin hatásának tesztelésére. Ezeknek az eredményeit gyűjtötte most össze egy kutatócsoport.

Michael A. Walters és Guido F. Pauli (University of Minnesota, orvosi kémia tanszék) áttanulmányozták a kurkumin irodalmát, és arra találtak egy sor bizonyítékot, hogy a kurkumin nem stabil közönséges fiziológiai állapotban, és nem egykönnyen szívódik föl a szervezetben. Ezek a tulajdonságok nem teszik alkalmassá terápiás célú alkalmazásra.

Ráadásul arra sem találtak bizonyítékot a szabályszerű, kettős vak klinikai vizsgálatokban, hogy a kurkumin valóban mindent gyógyítana.

De ez nem jelenti azt, hogy le kellene állítani a kurkumával folytatott kutatásokat, mondják a kutatók. A kurkuma kivonatainak és a kurkumából gyártott készítményeknek lehet hatásuk az egészségre, bár valószínűleg nem olyan széles körben, mint azt jelenleg állítják.

A kutatók szerint a jövőbeni vizsgálatok holisztikusabb megközelítést érdemelnek. Figyelemmel kell lenni a kurkuma kémiailag eltérő összetevőire is, amelyek elképzelhető, hogy szinergisztikusan hozzájárulnak a szer egészségre kedvező hatásához.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/acs-ctd011117.php

2 hozzászólás a “A kurkumin trónfosztása”

 1. uniohid said

  : (

  • Suggestor said

   Ez még nem jelenti a kurkuma (a fűszer) temetését.
   Nem azt mondja, hogy a KURKUMA haszontalan, ‘csak’ azt, hogy a kurkuminról (a hatóanyagáról) nincs bizonyítva a mindent gyógyító sikeresség.
   Azt mondják a kutatók, hogy “a kurkuma kivonatainak és a kurkumából gyártott készítményeknek lehet hatásuk az egészségre’, folytatni kell a kutatásokat, és legfőképp: meg kell vizsgálni a kurkuma összetevőit, amelyek elképzelhető, hogy hozzájárulnak az összhatáshoz.
   Tehát a kurkumin – a kivont hatóanyag – önmagában nem csodaszer, de lehet, hogy a kurkuma csaknem az…
   Már csak a rossz felszívódáson kellene segíteni.
   A felszívódás segítésére viszont lehet hozzáadni borsot, gyömbért, cayenne-i borsot, és lehet kapszulába tenni, hogy ne a gyomorban, hanem a bélben szívódjon fel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: