Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

GMO-mentes jelölésre tett javaslat: ezzel a kormány félrevezetné a fogyasztókat

Posted by Suggestor - 2017. március 22. szerda

Sajtóközlemény  – Magyar Természetvédők Szövetsége

Budapest, 2017. március 21.

Megdöbbenéssel értesült a Magyar Természetvédők Szövetsége a Földművelésügyi Minisztérium javaslatáról, amelyben módosítaná a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló 61/2016. (IX.15.) FM rendeletet, engedélyezve 0,9%-nyi génmódosított takarmány felhasználását a “génmódosítás-mentes” jelöléssel ellátott termékekben.

A tárca által benyújtott javaslat nem fér össze a védjegy elnevezésével, hiszen az a termék, amely 0,9% génmódosított összetevőt tartalmaz, az valójában nem GMO-mentes, ezzel megtévesztenénk a fogyasztót. A Magyar Természetvédők Szövetsége továbbra is azt javasolja, hogy az aktuális kimutathatósági határ (0,1%) legyen a határérték.

A NÉBIH évek óta tartó élelmiszer-vizsgálatai alapján megállapítható, hogy a magyar gazdaság számára a 0,1%-os kimutathatósági határérték is tartható. Ezen felül a javasolt 0,9% azért is elfogadhatatlan, mert ellentétes az európai gyakorlattal.

Azokban az országokban, ahol használatban vannak a “GMO-mentes termék” védjegyek, többnyire 0,1% határértéket alkalmaznak (Franciaország, Németország, Ausztria), sőt Finnországban egyenesen “zéró toleranciát” alkalmaznak a “GMO-mentes” jelölésnél. [1] Egyáltalán nem igazak azok az állítások, amelyek szerint az rendelet módosításával hazánk az európai szabályozáshoz igazodna – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Másfél éve a “GMO-mentes” jelölésről szóló rendelet első tervezetében a tárca már megpróbálkozott egy megengedőbb, 0,4%-os határérték bevezetésével a “GMO-mentes” termékekre vonatkozóan, de akkor ezt szakmai érvekkel sikerült módosítani 0,1%-ra. Most úgy tűnik, bizonyos érdekkörök nyomására még ennél is tovább mennek, és a benyújtott javaslattal lehetővé tennék a 0,9% GMO-tartalmú takarmányok felhasználását.

Ez egyszerűen elképesztő! Véleményünk szerint a javaslat ellentétes az Alaptörvény szellemével és félrevezetné a fogyasztókat. Ráadásul Magyarország az utóbbi évtizedben mint a génmódosítás elleni küzdelem élharcosa szerepelt. Azzal viszont, hogy lehetővé tennénk a 0,9%-os GMO-szennyezést a “génmódosítás-mentes” termékekben, egyrészt uniós szinten lejáratnánk a hazai “GMO-mentes” jelölést, másrészt aláásnánk az országról a téma kapcsán eddig kialakult pozitív képet. Mindezek miatt határozottan ellenezzük a rendelet módosítását, és szorgalmazzuk annak elvetését – tette hozzá Fidrich Róbert.

Jegyzetek:

[1] http://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/consultations/organic/contributions/35-ensa_en.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: