Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nők teafogyasztása epigenetikai változásokat idéz elő a szervezetükben

Posted by Suggestor - 2017. június 7. szerda

Az Uppsalai Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a teafogyasztás a nőknél epigenetikai változásokat okoz azokban a génekben, amelyekről tudott, hogy összefüggésben vannak a rákkal és az ösztrogén metabolizmussal. (Az epigenetikai változások kémiai úton jönnek létre, gének be- és kikapcsolásával.)

Közismert, hogy mind a környezetünk, mind az életmódunk – táplálékválasztásunk, dohányzásunk vagy kémiai anyagoknak kitettségünk –  epigenetikai változásokat idézhet elő.

Ez a kutatás a kávé és a teafogyasztást vizsgálta, annak megállapítására, bekövetkezik-e a hatásukra epigenetikai változás. Az előzőekben ugyanis azt állapították meg, hogy mindkettőnek fontos szerepe van az ember megbetegedésében: képesek elnyomni a tumorok kifejlődését, csökkenteni a gyulladást és befolyásolni az ösztrogén metabolizmust.

Az eredmények azt mutatják, hogy a teafogyasztás képes epigenetikai változásokat előidézni a nőkben, a férfiakban ellenben nem. Az epigenetikai változások java részét a rák keletkezésébe bevont génekben találták –plusz az ösztrogén metabolizmussal összefüggő génekben.

A kutatás azonban nem talált a kávéivással összefüggő epigenetikai változásokat.

A tea aktív hatóanyagairól – amelyek a rákkal és az ösztrogén metabolizmussal vannak összefüggésben – kiderítették a kutatók, hogy a hatásuk az epigenetikai változásoknak tulajdoníthatók.

Ez a kutatás azonban még csak az összefüggést mutatta ki, azt nem, hogy kedvező hatással van-e az egészségre, ha teát iszunk, ehhez további kutatásra van szükség.

Az előző kutatások kimutatták, hogy a tea katekinjei in vitro (lombikban végzett kísérletben) és ráksejt-kultúrában epigenetikai változásokat hoztak létre, ami amellett szólt, hogy a tea kedvező hatásai közül több is epigenetikai módon következik be.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/uu-tcl053117.php

Egy hozzászólás to “A nők teafogyasztása epigenetikai változásokat idéz elő a szervezetükben”

  1. uniohid said

    “… további kutatásra van szükség.”
    : ) tealobby?

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .