Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hatszázezer ember szenvedhet Magyarországon gyógyíthatatlan tüdőbetegségben, COPD-ban

Posted by Suggestor - 2018. november 22. csütörtök

Infostart / InfoRádió

Rozgonyi Ádám 2018. november 21. 16:14

Bár a COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegség 2020-ra a harmadik vezető halálok lesz a világon, még nem létezik egészségügyi szakmai irányelv a kezelésére – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó tüdőgyógyász a COPD világnapja kapcsán. A betegség Magyarországon is nagyon gyakori.

Ma van a COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegség világnapja. Ez egy nagyon gyakori, hosszan tartó, a tüdő fokozatosan súlyosbodó, visszafordíthatatlan károsodásával járó betegség.

Oka elsősorban a dohányzás és a cigarettafüst, de a tartós légszennyezettség, a vegyi anyagok, az allergia és a légúti fertőzések is hozzájárulnak a kialakulásához.

A tüdő szerkezeti változását a levegőből bekerülő porszemcsék vagy kis kémiai anyagok okozzák. A beteg állapota javítható, de a betegség nem gyógyítható.

Világszerte több mint 200 millióan szenvednek ebben a betegségben – mondta az InfoRádiónak Várdi Katalin tüdőgyógyász, a Légzéssel a Lélekért Alapítvány munkatársa.

“Magyarországon körülbelül 300 ezer embert tartunk nyilván és még körülbelül ugyanennyien nem tudnak a betegségükről.

Az ő úgymond felfedezésük azért nehéz, mert a betegség lassan alakul ki, és sokszor már nagyon rossz légúti funkciókkal kerülnek az ellátásba.

Az első tünetekre nem figyelnek fel: ez lehet reggeli köhögés vagy váladék szaporodik fel és a köhögést úgymond tisztításnak érzékeli az ember, és nem mennek el miatta orvoshoz – csak előrehaladottabb helyzetben,

például amikor a közértig még el tudnak menni, de hazafelé a szatyrokkal már többször meg kell állni, mert nem kapnak levegőt”. Ilyenkor persze már komolyabb kezelésre van szükség, mint a korai stádiumokban.

Várdi Katalin kiemelte: a szűrővizsgálatoknak nagy szerepük van a betegség felismerésében, ezért jobb lenne, hogy a dohányosok vagy a környezetszennyezett területeken élőket, dolgozókat gyakrabban szűrnék.

A szakemberek szerint egyébként a dohányzók 15 százalékánál alakul ki COPD, de a gyerekkori légúti fertőzések is hajlamosító tényezők lehetnek. A legveszélyeztetettebb csoport azonban a dohányzó, 40 év feletti korosztály.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2018/11/21/megeljuk-a-copd-korai-tuneteit-de-nem-gondoljuk-komolynak

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: