Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Európa nem erre megy – Magyarországon stabilan csökken a zöld energia aránya

Posted by Suggestor - 2019. február 8. péntek

Átvéve a 444.hu-ról

Magyari Péter

2019. február 7., csütörtök

Magyarország az egyetlen tagállama az EU-nak, ahol 2013 óta minden évben csökken a zöld energia aránya.

Magyarországon kívül csak három tagállamban 10 százalék alatti a megújulók aránya az áramtermelésben, de az a három az EU legkisebb országai között van: Máltáról, Luxemburgról és Ciprusról van szó.

A magyar megújuló energia a legtöbb esetben tűzifát jelent.

Az Eurostat nemrégiben tette közzé a legfrissebb adatokat arról, hogy az egyes tagállamok milyen arányban használnak megújuló energiát. Megújulónak számít a vízi,- a szél- és a naperőmű, a geotermikus és tenger mozgásából nyert energia, a biodízel és az újrahasznosított szemét is.

Az EU előírása szerint 2020-ra a megújulók arányának átlagosan 20 százaléknak kell lennie, de az egyes tagállamoknak külön-külön kvótájuk van. Magyarországnak például csak 13 százalékot kell elérnie, míg vannak országok, amelyek jóval 20 százalék feletti arányt vállaltak, nyilván összefüggésben természeti adottságaikkal és gazdasági lehetőségeikkel. Svédország például 49 százalékot vállalt, Románia 24-et, de Málta csak 10-et.

Sok tagállam már elérte a 2020-as célt, így van ezzel a szerény ígéretet tevő Magyarország is. Igaz, a magyar cél teljesítésében benne, hogy a magyar megújuló energia jelentős része tűzifából származik, ami megújuló ugyan – főleg, ha tényleg elég új fát ültetnek az eltüzeltek helyébe – de nem feltétlenül a legkörnyezetbarátabb módja a klímavédelmi célok elérésének.

Csakhogy a tűzifa okos statisztikai felhasználása ellenére is az a helyzet, hogy Magyarországon csökken a megújulók aránya az energiaforrások között, az Eurostat legfrissebb adatai szerint három éve folyamatosan.

Az EU statisztikai hivatala január végén közölte a 2017-es adatokat, amelyek szerint a megújulók aránya Magyarországon 2013-ban volt a csúcson, és azóta 2,9 százalékpontot esett:

A háttérben az lehet, hogy a magyar energiafelhasználás az utóbbi években növekedett, de közben a megújulókból nem lett több.

Európa nem erre megy

Az EU-ban a megújulók aránya egyre nagyobb, minden évben növekszik, 2017-ben 17,5 százalék volt a 28 ország átlaga, 2016-ban 17 százalék, 2015-ben 16,7 százalék. A növekedés a 21. században évről évre folyamatos.

Vannak még tagállamok, ahol stagnált, vagy kis mértékben csökkent a megújulók aránya az utóbbi pár évben, de a magyarhoz hasonló mértékű, három év alatt 2,9 százalékpontos csökkenés sehol máshol nem fordult elő. (folytatás: az alábbi linken)

Forrás: https://444.hu/2019/02/07/egyetlen-orszag-van-az-eu-ban-ahol-stabilan-csokken-a-zold-energia-aranya

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Európa nem erre megy – Magyarországon stabilan csökken a zöld energia aránya”

  1. uniohid said

    “Magyarország az egyetlen tagállama az EU-nak, ahol 2013 óta minden évben csökken a zöld energia aránya.

    A magyar megújuló energia a legtöbb esetben tűzifát jelent.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: