Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tényleg 2000 milliárd forintot kap Magyarország Brüsszeltől a koronavírus miatt?

Posted by Suggestor - 2020. március 28. szombat

Portfolio

2020. március 27. 17:08

Pénteken az Európai Parlament is megszavazta az Unió 37 milliárd eurós mentőcsomagját, mely a koronavírus elleni védekezésre és a gazdasági károk enyhítésére szolgál.

A keretből elvileg 5,6 milliárd euró jut Magyarországra, de a tényleges forrás ennél lényegesen kevesebb lesz, hiszen a pénz nagy részét már elköltötte a kormány.

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagjának lényege, hogy maximális rugalmassággal kezelik az állami támogatási és költségvetési költekezési szabályokat, és ami rövid távon még ennél is fontosabb: hatalmas EU-pénzeket csoportosítanak át a tagállamok részére a közös költségvetésből. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusból még fel nem használt 29 milliárd eurónyi kohéziós pénzt a koronavírus elleni küzdelemre lehet költeni, sőt, nem kell visszafizetni a közös kasszába további 8 milliárd eurót a tagállamoknak, ami júniusig lett volna esedékes.

A keretből Magyarországra 5,6 milliárd euró jut, azonban a magyar kormány már korábban lekötötte az összes forrást, így ez nem jelent plusz összeget. Persze a szerződéseket fel lehetne mondani, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a Kormányinfón egyértelművé tette, hogy a kormány nem szeretné ezt megtenni.

vagyis az 5,6 MILLIÁRD EURÓ a gyakorlatban nem sokat jelent MAGYARORSZÁG számára.

Újhelyi István, az MSZP EP-képviselője pénteken közölte: levélben kérdezte meg Elisa Ferreira kohéziós ügyekért felelős uniós biztost, hogy az EU 37 milliárd eurós Koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezéséből Magyarországnak mennyi jut. A biztos válaszából kiderült, hogy

MAGYARORSZÁG összesen 5,6 MILLIÁRD euró, vagyis mintegy 2000 MILLIÁRD forintnyi támogatást hívhat le az Alapból, és ebből 1,468 MILLIÁRD euró vagyis 520 milliárd forint már a MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁRNÁL van

– írja az Eurológus.

Forrás: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200327/tenyleg-2000-milliard-forintot-kap-magyarorszag-brusszeltol-a-koronavirus-miatt-422504

2 hozzászólás a “Tényleg 2000 milliárd forintot kap Magyarország Brüsszeltől a koronavírus miatt?”

 1. uniohid said

  “MAGYARORSZÁG összesen 5,6 MILLIÁRD euró, vagyis mintegy 2000 MILLIÁRD forintnyi támogatást hívhat le az Alapból, és ebből 1,468 MILLIÁRD euró vagyis 520 milliárd forint már a MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁRNÁL van …”

  • Névtelen said

   Még csak nem is ez a legszörnyűbb mondata a hírnek, hanem kicsivel korábban ez:

   “A keretből Magyarországra 5,6 milliárd euró jut, azonban a magyar kormány már korábban lekötötte az összes forrást, így ez nem jelent plusz összeget. Persze a szerződéseket fel lehetne mondani, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a Kormányinfón egyértelművé tette, hogy a kormány nem szeretné ezt megtenni.”

   A koronavírus sújtotta országunknak tehát lényegében semmivel sem lesz több pénze most. Ezt a pénzt már korábban elköltötték helyettünk, a hátunk mögött, gyaníthatóan közbe szerzésekre. És most szerencsés(???!!!) fordulat, hogy jött a koronavírus, különben ez a kétezer milliárd komoly hiány lenne a költségvetésben. Ha ez igaz, akkor a magyar kormány nagyon sunyi módon költött el előre elképzelhetetlenül sok pénzt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: