Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Debreceni tudósok nyílt levélben emeltek szót a Természettudományi Múzeum költöztetése ellen

Posted by Suggestor - 2020. július 9. csütörtök

Infostart / InfoRádió –

Rozgonyi Ádám

2020. július 7. 18:33

A Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözését ellenzi, és helyette egy önálló természettudományi múzeum létrehozását támogatja a cívisvárosban az a nyílt levél, amelyet tizennyolc debreceni egyetemi tanár, akadémikus írt alá.

A fővárosban található Magyar Természettudományi Múzeumban olyan „finom értékeket” őriznek, amelyek csomagolása, szállítása, majd újbóli kiállítása komoly veszélyeket rejt magában, hiszen gyűjteménye a legapróbb lepkéktől a nagyobb méretű állatokig terjed, és hiába konzerválták őket, nagyon érzékenyek, sérülékenyek – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozva a Debreceni Egyetem professzor emeritusa.

Bazsa György fiziko-kémikus hozzátette, nem beszélve arról, hogy a kiállítótermek mögött található egy további komoly tudományos anyag is, ami fontos kutatómunkák alapjául szolgálnak. Tehát legyen szó növényekről, állatokról, akár más természeti tényezőkről, ezeket érdemes és szükséges lenne egyben tartani.

Ezt bárhol újra felépíteni szinte reménytelen, hiszen a magyar társadalom mobilitása, a költözési lehetőség–hajlam messze nem olyan, hogy egy ilyen akciót sikerrel lehessen lebonyolítani – emelte ki az MTA doktora.

Ezzel szemben azt viszont támogatni tudnák, hogy Debrecenben létesüljön egy önálló természettudományi múzeum, aminek egyébként „vannak nyomai” a városban, amit a nyílt levél megfogalmazói jeleztek is egyébiránt – fogalmazott Bazsa György, példaként említve a református kollégium ilyen jellegű kiállítását, az állat- és növénykertet, az egyetemi botanikuskertet, illetve az orvostörténeti múzeumot, ami rendkívül gazdag gyűjteménnyel rendelkezik.

Vagyis azt, hogy Debrecen városának is legyen egy természettudományi múzeuma, azt messzemenőkig támogatják – ismételte meg a Debreceni Egyetem professzor emeritusa, aki szerint igenis, lehet olyan forrásokat és lehetőseket találni, amiből egy komplett és jó profilú, modern és korszerű természettudományi múzeum létesüljön a városban.

Megjegyezte, miután a jelenlegi fővárosi intézménynek van egy múzeuma Gyöngyösön, valamint Zircen is, akár egy múzeumi hálózat is létrejöhetne, a szó jó értelmében. „Nem rivalizáló, hanem partneri viszonyt kellene kialakítani, amiben vélhetően mindenki egyetért” – fogalmazott.

Forrás:https://infostart.hu/belfold/2020/07/07/nyilt-levelben-emeltek-szot-a-termeszettudomanyi-muzeum-koltoztetese-ellen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: