Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Úgy tűnik, a koronavírus betegségen átesettek immunitása csak szalmaláng

Posted by Suggestor - 2020. július 14. kedd

Átvéve a QUBIT.HU-ról

2020. 07.13.

SARS-CoV-2-vel megfertőződött és a COVID-betegségen átesett, gyógyult pácienseket követett nyomon egy longitudinális kutatás, amelyet a King’s College London végzett el.

A medRxiv-en közzétett kutatás egyelőre nem esett át szakértői értékelésen.

A kísérlet 96 résztvevőjén – egy londoni kórház egészségügyi dolgozóin és páciensein – a március és június közötti időszakban végeztek antitestteszteket. A kutatók azt találták, hogy az új koronavírus elleni antitestek száma körülbelül három héttel a tünetek megjelenése után tetőzött, utána viszont gyorsan zuhanni kezdett.

A résztvevők 60 százalékánál – amikor még betegek voltak – erős antitestválasz alakult ki az immunrendszerben. Ám a három hónapos tesztidőszak végére már csak a résztvevők 17 százalékának szervezete tanúsított ilyen erős ellenállást a kórokozóval szemben.

A kutatás azoknál talált hosszú távon is több antitestet, akik súlyosabb tüneteket szenvedtek el a COVID-19 miatt. Az enyhe lefolyású betegségen átesettek közül néhány embernek már egyáltalán nem voltak antitestjei három hónap elteltével.

Hasonló mechanizmusra utal, hogy azoknak a magyar úszóknak a vérében, akik már márciusban elkapták a koronavírus-betegséget, júliusban nem találtak antitesteket.

A King’s College kutatása is arra utal, hogy a SARS-CoV-2, ahogy a többi koronavírus, újra és újra megfertőzheti az embert.

Ha ez valóban így van, a nyájimmunitás korszaka sosem jön el, sem egy puszta egyinjekciós oltás, sem pedig a tömeges megfertőződés által – mivel az antitestek idővel eltűnnek.

Ugyanakkor a koronavírus ellen nemcsak az antitestek vehetik fel a harcot, újabb kutatások szerint szerepet kaphatnak a T-sejtek is, amelyek megkeresik és megsemmisítik a SARS-CoV-2-vel fertőzött sejteket. Még mindig nincs elég adat ahhoz, hogy bárki magabiztosan nyilatkozzon az immunitásról, ahogy egyelőre arról is csak anekdotikus információk állnak rendelkezésre, hogy valaki, aki már átesett a COVID-19-en, újra megfertőződjön.

Forrás: https://qubit.hu/2020/07/13/szalmalang-csak-a-covid-19-en-atesettek-immunitasa?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: