Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Súlyos szövődményeket észleltek a gyógyult koronavírusos embereknél

Posted by Suggestor - 2020. szeptember 12. szombat

Infostart

2020. szeptember 11. 10:11

 

Fontos információk derült ki azokból a vizsgálatokból, amelyeket a lombardiai Bergamo korábbi fertőzöttjein végeztek.

A most vizsgált páciensek hivatalosan már jó ideje nem betegek, a fertőzés nem kimutatható a szervezetükben. Sokan mégis úgy érzik, nem épültek fel teljesen – írja a The Washington Post cikke alapján a napi.hu.

A vizsgálaton részt vevők mindegyikét a XXIII. János Pápa kórházban kezelték márciusban és áprilisban. Az első 750 vizsgált páciens 30 százaléka még mindig légzési nehézségekkel küzd, tüdejükön továbbra is hegek figyelhetők meg. További 30 százalék gyulladásokkal és szív- és érrendszeri problémákkal küzd. Közülük néhányan kifejezetten veszélyes állapotban vannak, valamelyik szervüket leállás fenyegeti.

A páciensek jelentős része számolt be arról, hogy hónapokkal gyógyulásuk után is napi szinten tapasztalnak magukon egyelőre megmagyarázhatatlannak tűnő dolgokat. Volt, aki lábfájdalomra panaszkodott, más hajhullásra, depresszióra vagy állandó fáradtságra.

Az orvosok szerint az egyik legrejtélyesebb dolog épp az, hogy vajon miért reagálnak ennyire eltérő módokon az emberek a betegségre.

Sok más országban is kutatják a betegség hosszú távú hatásait. Az egyik német felmérés szerint 100 vizsgált beteg közül 80-nál találtak szívproblémákat hónapokkal a fertőzés után.

Más kutatók azt tanulmányozzák, vajon mi okozza azoknak a betegeknek a problémáit, akiknél maga a betegség lefolyása enyhébb volt, esetleg kórházba sem kellett menniük, mégis, hónapok óta képtelenek teljesen felépülni, kóros fáradtsággal és más tünetekkel küzdenek.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2020/09/11/sokkal-sulyosabbak-a-koronavirus-szovodmenyei-mint-eddig-gondoltak

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Súlyos szövődményeket észleltek a gyógyult koronavírusos embereknél”

  1. Gábor said

    Ez nagyon aggasztó fejleménye a járványnak. Akik esetleg lábon hordják ki a fertőzést és ezért soha nem is diagnosztizálják őket koronavírus-fertőzöttként, majd ők is ilyen panaszokkal, például szívproblémákkal fogják felkeresni a háziorvosukat, aki elküldi majd őket néhány laborvizsgálatra és megállapítja, hogy nincs semmi bajuk.

    És ami még komolyabb probléma: ezeknek a fennmaradó tüneteknek és betegségeknek a kivizsgálása nagyon sok szakorvost és drága eszközt venne igénybe, akikhez és amikhez eddig sem lehet időpontot kapni egy éven belül.

    A minisztériumnak vagy akár a kormánynak kell ezen a kérdésen erősen elgondolkodnia és felkészülni erre a járvány utáni extra terhelésre. Remélem meg is teszik ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: