Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Harmadával csökkent a fagyos napok száma az elmúlt 120 évben Magyarországon

Posted by Suggestor - 2022. január 8. szombat

444.

Mészáros Juli

j2022. Anuár 7.

A globális felmelegedés hatására a 20. század eleji évi ~120 napról 80 nap alá csökkent napjainkra a fagyos napok átlagos éves száma Magyarországon – írja a Másfélfok.

Szabó Péter, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója szerint a legnagyobb csökkenés az Északi-középhegységben volt tapasztalható, és a pesszimista forgatókönyv szerint évtizedenként további öt nappal csökkenhet a fagyos napok éves átlagos száma.

A megfigyelt változásokért egyértelműen az emberiség által gerjesztett klímaváltozás a felelős, mert a természetes hatások nem igazolják az ilyen fokú felmelegedést.

A meteorológusok előrejelzése szerint további 10-15 nappal csökkenhet a fagyos napok évi átlagos száma, és 2-3 fokkal nőhet az évi legalacsonyabb minimum-hőmérsékletek értéke.

A jelenlegi kilátások szerint a következő évtizedekben a fagyos napok elsősorban az ország középső területein ritkulnak majd, az évi legalacsonyabb hőmérsékleti értékek pedig várhatóan inkább a déli és a keleti régiókban változnak jobban.

A cikk szerint a téli hideg eltűnésének az energiafelhasználás szempontjából „csak első látásra örülhetünk”, ugyanis vele együtt a nyár is melegebb lesz, vagyis nőnek a hűtési igények, a hideg időszakok csökkenése pedig kiemelt kockázatot jelent a mezőgazdaságnak. És azért sem érdemes „túlzottan örülni a kevesebb hidegnek”, mert például az áttelelő kártevők sok gondot okoznak.

Forrás: https://444.hu/2022/01/07/harmadaval-csokkent-a-fagyos-napok-szama-az-elmult-120-evben-magyarorszagon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: