Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Növények, amelyek újra halandóvá változtatják a ráksejteket

Posted by Suggestor - 2013. május 22. szerda

Van egy bizonyos összetevő egynémely növényi élelemben: az apigenin, ami véget vet a mellrák-sejtek halhatatlanságának – állapították meg az Ohio State University kutatói.

A petrezselyem, a zeller és a kamilla tea az apigenin legismertebb forrásai, de sok egyéb gyümölcsben és zöldségben is megtalálható.

A ráksejtek úgy tudnak osztódni megállás nélkül, hogy meggátolják azt a folyamatot, amely normálisan, a ciklus végén halálra ítélné őket a program szerint. Az apigenin a mellrák-sejteknél leállítja ezt a gátlást, mutatta be a kutatás.

Az apigenin – a becslések szerint – 160 fehérjéhez képes kötődni az emberi szervezetben, ezzel szemben a gyógyszerek egyetlen molekulát céloznak meg.

Valószínűleg más táplálékoknak is vannak hasonló tulajdonságai, amivel messze előnyösebbek a gyógyszereknél.

„Tudjuk, hogy egészségesen kell táplálkozni, de az esetek többségében nem ismerjük a mechanizmust, amiért ezt kell tennünk. Most láthatjuk, hogy az egészségre gyakorolt hatás ehhez a tápanyaghoz köthető, amelyik sok fehérjére van befolyással. És – hozzátesszük – ezen a módon az apigenin visszaállítja a rákos sejtek normál profilját. Ami nagyon értékes, mind klinikailag, mind a prevenció szempontjából” – magyarázza Andrea Doseff, molekuláris genetikus professzor.

Érdekes technikát használtak a kutatók arra, hogy kiderítsék, mely emberi fehérjék lépnek interakcióba a táplálékban levő molekulákkal.

„Képzeljenek el egy nagy edényt, amelyben a potenciálisan érintett fehérjék apró halak. Beletesszük a táplálékmolekulát az edénybe, és az csak a strukturális tulajdonságainak megfelelő fehérjéket vonzza. És tudjuk, hogy ez valódi kapcsolat, mert látjuk, ahogy a fehérjék és az apigenin egymáshoz kötődnek.”

A kísérletezés folytatásával kiderült, hogy az apigenin egy olyan fehérjékhez is kapcsolódik, amelyeknek specifikus funkciói vannak. Az legfontosabb közülük a hnRNPA2 jelű.

Ez a fehérje befolyásolja a messenger RNS tevékenységét, módosítja fehérjetermelésre vonatkozó instrukciót.

Doseff hozzáfűzi: az abnormális utasítás az oka a daganatos betegségek mintegy 80 százalékának. A ráksejtekben kétféle típusú utasítás fordul elő, míg a normális sejtekben csak egy – ez a trükk tartja életben és hagyja szaporodni a ráksejteket.

A kutatók megfigyelték, hogy az apigenin a hnRNPA2-höz kapcsolódva helyreállította az utasítást az emlőrák-sejtekben, ami arra utal, hogy az utasításuk szerint a sejtek elpusztulnak, illetve sokkal szenzitívebbé válnak a kemoterápiára.

„Ennek a tápanyagnak a segítségével aktiváljuk az ölő-mechanizmust. Kiküszöböli azt a módosítást, ami meggátolja a sejthalált. De ebből az is következik, hogy ha egészségesen táplálkozunk, ténylegesen elősegítjük a normális utasítások létrejöttét a sejtjeinkben.”

A jótékony hatás nem korlátozódik a rák elpusztítására, az apigeninnek gyulladásgátló hatása is van.

„Mivel az apigenin többféle sejthez is kötődik, sokféle előnyös tulajdonsága lehet, és mivel sokszereplős a játék, szinergisztikus hatás érhető el vele.”

Doseff most egy állatkísérletet vezet, ahol azt tesztelik, hogy a táplálék, amelyet úgy módosítottak, hogy megfelelő dózist tartalmazzon az apigeninből, hozza-e a rákellenes hatást.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/osu-tci052013.php

 

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .