Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fiatalok sztrókja…

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 8. vasárnap

Az Amerikai Neurológiai Akadémia szakértői csoportjának jelentése megállapította, hogy 15 százalék a sztrók leggyakoribb típusának aránya a serdülők és a fiatal felnőttek között, és egyre több fiatalnál mutatkoznak kockázati tényezők a sztrókra.

Az összes sztróknak 85 százaléka ischémiás eredetű, ami annyit jelent, hogy a vér áramlása az agyban akadályba ütközik. Egyre több fiatalnak vannak meg az ischémiás sztrókra a kockázati tényezői: magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízottság, abnormális koleszterinszint, veleszületett szívbetegség – és a dohányzás.

Az USA-ban 852 000 fiatal, 18 – 44 éves korú személy esett át sztrókon. Kórházaiban a sztrókkal ápolt, 15 – 44 éves személyek aránya jelentősen megnövekedett: 23 százalékról 53 százalékra 1995-től 2007 -ig.

“A sztrók hatása ebben a korcsoportban rendkívül rombolóan hat a serdülőre vagy fiatal felnőttre, családjukra – és a társadalomra” – mondja José Biler, neurológus (Loyola University Medical Center), aki a szakértői csoport tagja volt.

A fiatal emberek sztrókja aránytalanul nagy gazdasági hatással jár – megbetegíti a legproduktívabb életszakasza előtt álló pácienst. És még amikor nincs túl a sokkon, hogy sztrókja van, meg kell birkóznia megváltozó kapcsolataival, karrierjével, és fel kell nevelnie gyerekeit. Odafigyelést és erőforrásokat követel meg ez a helyzet, áll a jelentésben.

A szakértői csoportot azért hívták össze, hogy konszenzust alakítsanak ki az ischémiás sztrók felismerésére, értékelésére és kezelésére vonatkozóan, fiatalokra vonatkozóan.

Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a sztróknak, rizikó faktorainak, figyelmeztető jeleinek tanítására – iskolában, munkahelyen, médiában. És újabb kutatásra volna szükség arról, hogyan lehetne csökkenteni a fiatalok sztrókjának fizikai, érzelmi és financiális terhét.

A jelentés a Neurology című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-09/luhs-ypa090313.php

2 hozzászólás to “Fiatalok sztrókja…”

  1. Suggestor said

    Hogy mi változott? Világos válasz nincsen, hivatkozások vannak a gyermekkori és ifjúkori magas vérnyomásra, ami a legkomolyabb kockázati tényezője a sztróknak. A magas vérnyomás előidézheti a nyaki verőér falának megvastagodását, meszesedését – már fiatal korban is, amint azt a balesetben meghaltak boncolásakor megállapították. Innen már csak egy ugrás a sztrók. De nem csak sztrók fordulhat elő, hanem hirtelen szívhalál is. A magas vérnyomás gyermekkori- fiatalkori előfordulásának növekedését a szakirodalom az elhízottsággal hozza összefüggésbe.
    Egy kicsit részletesebben:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874036/

  2. Névtelen said

    Ez nagyon ijesztő. Ennyire fiataloknál eddig ez nem is nagyon fordult elő, pedig dohányoztak, zsírosakat ettek, alkoholt fogyasztottak és így tovább. Mi változott?

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .