Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A palackozott vizekben a palackból kioldódott káros anyagok vannak

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 19. csütörtök

A palackozott vizekbe kioldódó vegyületek felborítják a hormonháztartást – írják a kutatók a PLOS One folyóiratban.

A hormonműködést  befolyásoló anyagok sokféle műanyag termékben jelen vannak. Ezek a vegyületek mind ember alkotta, mesterségesen létrehozott anyagok, amelyek beleavatkoznak az élőlények hormonrendszerébe, főleg a reproduktív rendszert károsítják.

A  tanulmány beszámol arról, hogy a legtöbb, kereskedelmi forgalomban lévő palackozott vízben endokrin* mirigyeket befolyásoló vegyületeket találtak, ami a hormonális rendszer működését megzavarhatja.

*Belső elválasztású mirigy. Az endokrin mirigyeknek nincs kivezető csövük,váladékukat, vagyis a hormonokat közvetlenül a vérbe ürítik.

18-féle palackozott vizet teszteltek, ebből 13-ban olyan vegyületet találtak, amely az ösztrogén aktivitást blokkolja, 16-ban pedig olyan vegyületet, amely általánosabb biológiai hatást fejt ki – antiandrogén.

A továbbiakban tömegspektrométeres szimulációval sikerült a kutatóknak azonosítaniuk a DEHF (di(2-ethylhexyl) fumarat) nevű kémiai anyagot a palack vizében. A dolog szépséghibája, hogy ez a vegyület csak antiandrogén aktivitást mutat, így lennie kell még másik, antiösztrogén hatású anyagnak is, amit nem sikerült felfedezni.

“Kimutattuk, hogy antiösztrogén és antiandrogén vegyületek vannak jelen a palackozott vizek többségében. Ígéretes jelöltnek számítanak  a dioctyl maleat/fumarat izomerek. Az azonosított DEHF szteroid receptor blokkoló azonban csak gyengén antiösztrogén, úgyhogy valószínűleg egy másik aktív vegyületről van szó, amit nem vettünk észre.”

“A maleátok strukturálisan nagyon hasonlóak a ftalátokban levő lágyító anyagokhoz, amelyek jól ismert antiandrogének. Ezért feltételeztük, hogy a dialkyl maleat és a fumarat szteroid receptor antagonisták. Azonban, még hiányzik az erős bizonyíték, hogy a DEHF káros az emberi egészségre. Ezt további kísérletekkel  kell kimutatnunk, megalapozva a betiltását az élelmiszerekhez használt műanyagokban.”

De a kutatók remélik, hogy kutatásuk eredményeképpen felfigyel a tudományos világ az antiösztrogén vegyületekre, azok lehetséges hatásaira az élelmiszert és italt tartalmazó műanyag konténerekben.

Forrás:  http://www.medicalnewstoday.com/articles/266038.php

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .