Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A meggylé növeli az alvásidőt a rosszul alvóknál

Posted by Suggestor - 2014. április 29. kedd

Ha reggel és este megissza a pohár meggylé adagját, a Louisiana Állami Egyetem kutatói szerint jobban fog aludni.
A kutatók két héten át, naponta kétszer adtak meggylét a kísérlet résztvevőinek, és sikerült 90 perccel növelniük az alvásidőt.
Az álmatlanság közkeletű egészségprobléma, főleg az idősebb embereknél. Ha hosszú időn keresztül tart, az egészséget veszélyezteti.
Az álmatlanságban szenvedők gyakran nyúlnak gyógyszerekhez, az altatók azonban növelik az elesés veszélyét. Ezért olyan rendkívül fontos valamilyen természetes segítséget találni, mondja Frank L. Greenway az egyetem egyik kutatórészlegének igazgatója.
„Az altató legfeljebb a fiatal rosszul alvók számára jelenthet választást, az idősebbeknél megnégyszereződik az elesés kockázata, ami gyakran vezet csípőcsonttöréshez és korai halálhoz.”
A kísérletben 68 év átlagéletkorú személyek vettek részt, akik naponta kétszer, két héten át (Montmorency márkájú) meggylevet ittak, majd két hét kihagyással egy másik italt, amit placebonak szántak a kutatók. Eközben éjszaka mérték az elalvás idejét és az alvás időtartamát, majd megkérdezték őket az alvásukról, fáradtságérzetről, depresszióról és szorongásról. A vérnyomásukat is megmérték.
Akik naponta kétszer, reggel és lefekvés előtt meggylét ittak, átlag 84 perccel tovább aludtak minden éjszaka, és az alvásuk pihentetőbb volt.
A meggylé természetes forrása a melatoninnak, annak a hormonnak, amelyik szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust. Már előző kutatásokból is kiderült a meggylé jótékony hatása, Greenway és munkatársai most megértették azt is, hogy mitől van ez a hatás.
Úgy vélik, a sötétvörös pigmentanyag – a proanthocianidinek – szintén szerepet játszik. A meggylé abban is segít, hogy megnöveli a triptofán, egy esszenciális aminosav –  jelenlétét,  amiből a szerotonin keletkezik, és ez szintén hozzájárul az elalvás sikeréhez. A meggy levéről ugyanis kimutatták, hogy a sejtekben meggátolja egy enzim működését, ami elbontja a triptofánt.
Az álmatlanságnak ez az egyik előrejelzője – a triptofán lebomlása.
Bár a meggylében található triptofán mennyisége kevesebb, mint a rossz alvónak segítségképpen adott normál dózis, a meggylében található vegyületek megakadályozzák a triptofán lebomlását. Ezek a vegyületek még abban is segíthetnek, hogy a triptofán jobban felvehető legyen a szervezet számára a szerotonin szintézishez, ami szintén pozitív hatással van az alvásra.
Greenway szerint a melatonin és a triptofán kombinációja teszi olyan különlegessé a meggylevet a jó alvás biztosításához.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/wsw-st042814.php

2 hozzászólás to “A meggylé növeli az alvásidőt a rosszul alvóknál”

  1. Sándor said

    Sajnos az altató a fiatal rossz-alvóknál sem mindig megoldás, sokszor egyre több altató sem elég, a napi stresszre nem jelent valódi megoldást, ugyanúgy, ahogy az alkohol sem segít egy idő után érdemben. Vajon az ilyen alvászavarnál is jó a meggylé? A leírt kutatási eredmények alapján lehet jó, én is ki fogom próbálni, érintett vagyok a kérdésben.
    Másik fontos kérdés, hogy mennyi idő után jelentkezik a hatása? Már első naptól kezdve működik?
    És a harmadik kérdés: a meggylé álmosít és rontja a koncentrációs képességet? Mert akkor autóvezetőknek, gépkezelőknek stb erre fel kell hívni a figyelmét, mert komoly balesetveszélyt jelenthet.

    • Gabriella said

      A kérdés nem ilyen egyszerű . A legtöbb ember nem veszi figyelembe a saját cirkadián (!!!!!) óráját ami mindennek az alapja. Itt kellene kezdeni. A szervezet nappal nem termel melatonint, az csak a sötétség hatására indul be. A meggylétől senki sem lesz álmos, a benne levő tryptofánból először szerotonin képződik ,ettől inkább stresszoldást és kiegyensúlyozottságot várhatunk első közelítésben.
      A modern ember minden módon felborítja a ritmust amely kialakult évezredek alatt . A cirkadián ritmus pedig sok mindent szabályoz ,amelyek szintén borulnak! Itt kellene kezdeni az álmatlanság kezelését. (szerintem)

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .