Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem a méhek, a vadon élő rovarok játszanak főszerepet a termés beporzásában

Posted by Suggestor - 2013. március 2. szombat

Egy nagyszabású kutatás kiderítette, hogy a vadon élő rovarok számának folyamatos csökkenését megérzi a mezőgazdaság: a gyümölcskötés, terméskötés sokkal kisebb, így kevesebb lesz a termés is.

Az ember megváltoztatta a természeti tájat, a szántóföldek már nem bizonyulnak teljes értékű ökoszisztémának, mert kevesebb számú beporzó rovar él rajtuk.

A kutatók annak jártak utána, hogy vajon a beporzó rovarok számának folyamatos csökkenése hogyan érinti a termés mennyiségét.

A Science folyóiratban megjelent tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport készítette, összehasonlítottak 41-féle termőterületet, 600 mezőn – és minden kontinensen.

Az eredmény: lényegesen kevesebb lett a termés- és a gyümölcs-kötés (a beporzott virágból lett gyümölcskezdemény) azokon a mezőgazdasági területeken, ahol a vadon élő beporzó rovarok megfogyatkoztak. A veszteség, amit a rovarok eltűnésével elszenvedünk, egyaránt érinti természeti örökségünket és szántóföldjeinket.

Gyakran emlegetjük a méhek beporzó tevékenységét: a méhkaptárakat gyakran kiviszik a virágzó gyümölcsöshöz vagy a napraforgó-, répatáblához. Azt is megnézték a kutatók, hogy tudják-e a méhek kompenzálni a beporzó rovarok fajbeli és számbeli csökkenését, ugyanolyan terméseredmény érhető-e el a méhekkel?

Csupán 14%-ban tudták növelni a méhek a termést, azokon a helyeken, ahová odavitték őket.

A beporzó rovarok hatékonyabbak: kétszer annyi terméskötést értek el a látogatásaikkal, mint a méhek azonos mennyiségű látogatásukkal. A méh-legeltetés inkább kiegészítette, mint helyettesítette a rovarbeporzást.

Ezek az eredmények igazak még olyan esetekre is, amikor rutinszerűen a méhekre gondolunk: a mandula, áfonya, mangóültetvényekre vagy a dinnyeföldekre.

Bár a méheket a beporzó rovarok helyettesítőiként szoktuk tekinteni, ez a kutatás demonstrálja, hogy a méhek sem maximalizálni nem képesek a beporzást, sem teljesen helyettesíteni nem tudják a rovarokat a terméskötésben a termések széles skáláján.

Az első szerző, Lucas A. Garibaldi, (Argentína) figyelmeztet: „Hosszú távon, a produktív mezőgazdasági rendszereknek gondoskodniuk kell nem csak a méhek, de a különféle beporzó rovarok élőhelyéről. Kutatásunk egy fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatot sürget.”

A német Alexandra-Maria Klein hozzáfűzi: „Az ökoszisztéma szolgáltatások a vadon élő szervezetek sokféleségétől függenek. Az intenzív mezőgazdaság elválasztja egymástól a termelést és a biodiverzitást. Megmutattuk, hogy az elválasztás negatív következményekkel jár a beporzási szolgáltatásra, amit nem pótolnak a mézelő méhek.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/pp-wpi030113.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: