Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ember okozta földrengések

Posted by Suggestor - 2013. március 27. szerda

2011. november 6-án Oklahomában, Prague közelében 5,7 erősségű földrengés volt – ez a legnagyobb, ami ezidáig összefüggésbe hozható a kőolaj és földgáz-kitermelés során keletkező szennyvíz talajba injektálásával.

A rengést 800 mérfölddel távolabb is érezni lehetett. Oklahomában 14 ház összedőlt, megrongálódott a szövetségi autópálya és két ember megsérült.

Az Egyesült Államok energiatermelése során hatalmas mennyiségű elhasznált víz keletkezik,  a hidrofrakking folyamán is, amikor a kőzetet megrepesztve nyerik ki a földgázt, de a hagyományos olajkutakból is. Mindkét esetben a vegyszerekkel szennyezett vizet beinjektálják valahol másutt a talajba, ahol aztán földrengést idézhet elő.

A Prague mellett észlelt rengés az olajkitermelés ‘mellékterméke’ volt.

A tudósok emelkedő számú rengést írnak az elhasznált víz talajba nyomásának számlájára a normálisan nyugodt vidékeken, Arkansasban, Texasban, Ohióban, Coloradóban.

Az utóbbi négy évben a rengések száma az USA középső részén az előző harminc évben tapasztaltnak a 11-szeresére ugrott.

Az 5.7-es erősségű rengést Prague közelében megelőzte egy 5.0 rengés, és követték az utórengések ezrei. Ami furcsává teszi az esetet, az olajkutak elhasznált vizét már 17 éve nyomják bele az elhagyott olajkutakba – minden incidens nélkül.

A kutatók – a Columbia Egyetem geológusai – feltételezik, hogy a beinjektált víz megtöltötte a valaha olajjal megtöltött réseket, és a további nyomásra – túlnyomásra – a közelben húzódó Wilzetta törésvonal megmozdult. Bár a víz mennyisége relatíve nem volt nagy, elég volt ahhoz, hogy földmozgás-sorozatot indítson el.

Órákkal az első, 5.0-ás erősségű rengés után az Oklahoma Egyetem szeizmológusa elhelyezte a szeizmográfokat. Még aznap éjjel, november 6-án 5.7-es erősségű rengés jött, ami 20 másodpercen át rázta a szeizmológus házát.

A feljegyzések szerint a törésvonal-szakadás nem lehetett messzebb 150 méternél a kúttól, ugyanabban az üledékes kőzetben volt, ahova a vizet beinjektálták.

Az Oklahoma Geological Survey még nem nyilvánított hivatalos vélemény, és a hulladékvíz injektálása a területen tovább folyik.

Az elhasznált víz talajba nyomása nem az egyetlen módja annak, hogyan tud  az ember földrengést kelteni.

Bizonyíték van rá, hogy például a geotermális fúrás vagy a víztározók megtöltése is vezethet földrengéshez.

2009-ben leállítottak egy geotermális energia projektet a svájci Bázelben, mert 3.4-es erősségű rengéssorozat alakult ki, ami 8 millió dollár kárt okozott a környező ingatlanokban.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/teia-wis032613.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: