Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A telomerek hossza befolyásolható az életmóddal

Posted by Suggestor - 2013. szeptember 17. kedd

Első ízben sikerült kimutatni, hogy az étrendben, testedzésben, stresszkezelésben beállott változások, továbbá a környezet támogatása előidézheti a telomerek hosszának növekedését. (Telomerek – a kromoszómák védősapkái, amelyek elválasztják egymástól a kromoszómákat és védik a genetikai információ stabilitását. A telomerek a kor előrehaladtával lerövidülnek.)

Egy kontrollált próbakutatással sikerült rámutatni, hogy bármelyik életmódi tényező megváltoztatása esetén egy idő után növekedhetnek a telomerek.

A kutatás a University of California (San Francisco) és a szintén kaliforniai Betegségmegelőző Kutatóintézet – Preventive Medicine Research Institute – kutatóinak nevéhez fűződik. A beszámoló a The Lancet Oncology című folyóiratban jelent meg. A kutatók remélik, hogy eredményeiket egy nagyobb kísérletben tesztelhetik.

“Génjeink – és telomerjeink nem jelentik okvetlenül a végzetünket” – mondja a vezető szerző, Dean Ornish orvosprofesszor (University of California – San Francisco), és a Betegségmegelőző Kutatóintézet alapítója és elnöke.

“Gyakran gondolják az emberek: ‘Ó, nekem rossz génjeim vannak, nem tehetek semmit’. Eredményeink azt mutatják, hogy a telomereket meg lehet hosszabbítani, olyan mértékben, amilyen mértékben az emberek megváltoztatják az életüket. A kutatás azt is megmutatja, hogy a hosszabb telomerek kevesebb betegséget és hosszabb életet jelentenek.”

A telomerek DNS és fehérje kombinációi, amelyek védik a kromoszómák végződéseit, hozzájárulnak a stabilitásukhoz. Amikor rövidülnek a telomerek, gyengül a védelem, a sejt öregszik és hamarabb elpusztul.

Az elmúlt néhány évben a rövidebb telomereket egész sor öregedéshez kapcsolható betegséggel hozták összefüggésbe, rákkal, sztrókkal, agyi érelmeszesedéses elbutulással, szív- és érrendszeri betegségekkel, elhízással, csontritkulással és cukorbetegséggel.

A kutatók öt éven át követték 35 férfi egészségi állapotát, akinek korai stádiumban lévő prosztata rákja volt, hogy feltárják a kapcsolatot a megfelelő életmódi változások és a telomer hossza, valamint a telomeráz enzim aktivitása között. A kísérlet résztvevőit figyelemmel kísérték, folyamatosan monitorozták állapotukat.

Tízet közülük életmód váltásra késztettek, ami a következőket tartalmazta: növényi alapú étrend, magas gyümölcs és zöldségtartalommal, teljes értékű gabona, kevés zsír és finomított szénhidrát, mérsékelt testedzés (napi 30 perc séta, a hét hat napján), stressz-csökkentés (könnyű jóga-alapú nyújtó- és légzőgyakorlatok, meditáció). Ezen kívül hetente részt vettek támogató csoportfoglalkozáson.

Őket hasonlították össze a többi 25 résztvevővel, akiktől nem kértek nagyobb életmódi változtatást.

Az a csoport, amelyik életmód-változtatást vezetett be, szignifikáns, 10 százalékos növekedést ért el telomerje hosszúságában. A későbbiekben több kísérleti személy követte példájukat, csatlakoztak az ajánlott életmódi programmhoz, az ő telomerjük hosszában is drámai javulás következett be. Ellentétben velük, a kontrollcsoport, akitől senki sem kérte életmódja megváltoztatását, mérhetően rövidebb – közel 3 százalékkal rövidebb – telomerrel rendelkezett, amikor az öt év letelt. A telomerek hossza ugyanis idővel csökken.

2008-ban indítottak egy újabb hasonló próbakutatást is, amely három hónapig tartott, ugyanazokat a résztvevőket kérték meg, hogy kövessék ugyanazt az életmód-programot. Három hónap múltán a férfiak lényegesen nagyobb telomeráz enzim aktivitást mutattak. (A telomeráz javítja és meghosszabbítja a telomereket.)

“Ez egy áttörés volt a kutatásban, amit nagyobb kutatásnak meg kell erősítenie” – mondja Peter R. Carroll professzor.

“A telomerek rövidülése megnöveli a kockázatát egy sor krónikus betegségnek. Reméljük, hogy a telomerek hosszának megnövekedése segít megelőzni ezeket a betegségeket, és védelmet nyújt ezek ellen az állapotok ellen, talán még az élettartamot is növeli.”

Forrás:

2 hozzászólás to “A telomerek hossza befolyásolható az életmóddal”

  1. Judit Bucsi said

    Hálásan köszönöm ezt a cikket, számomra nagyon értékes és elgondolkodtató volt. Eddig is igyekeztem megőrizni az egészségemet, de ez után még többet fogok tenni magamért.

  2. uniohid said

    “Gyakran gondolják az emberek: ‘Ó, nekem rossz génjeim vannak, nem tehetek semmit’. Eredményeink azt mutatják, hogy a telomereket meg lehet hosszabbítani, olyan mértékben, amilyen mértékben az emberek megváltoztatják az életüket. A kutatás azt is megmutatja, hogy a hosszabb telomerek kevesebb betegséget és hosszabb életet jelentenek.”

    “Ez egy áttörés volt a kutatásban, amit nagyobb kutatásnak meg kell erősítenie” – Így!

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .