Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gyerekek kardio-edzettsége egyre hanyatlik

Posted by Suggestor - 2013. november 21. csütörtök

 

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének idei tudományos ülésszakán a kutatók megállapították, a gyerekek többsége nem tud olyan messze vagy olyan gyorsan futni, mint a szülei az ő korában.

A futási állóképesség hanyatlása pedig rosszabb egészségi állapotot jövendöl felnőttkorra.

„Ha a gyerekek fittsége csökken, sokkal valószínűbb a későbbiekben szívbetegség kialakulása” – mondta Grant Tomkinson (University of South Australia).

„Egy fiatal többféleképpen lehet fitt. Lehet erős, mint egy súlyemelő, ruganyos, mint egy tornász vagy ügyes, mint egy teniszező. Csakhogy ezeknek a fittségtípusoknak nem mindegyike tesz egyformán jót az egészségnek. A legfontosabb, a jó egészséget szolgáló fittséget a kardiovaszkuláris – a szív és érrendszernek kedvező – fittség adja, ami azt jelenti, hosszú időn át bírja az erős igénybevételt az illető – mint például futás esetében.”

A kutatók 50, a futás-fittséget felmérő tanulmányt elemeztek, amelyek 1964 és 2010 között készültek. Több, mint 25 millió gyermekre terjedtek ki ezek a felmérések, 9-től 17 évesig. Összesen 28 ország vett részt bennük.

Ezek a tanulmányok mind a kardiovaszkuláris állóképességet mérték fel: milyen messze tudnak futni a gyerekek egy adott idő alatt, mennyi idő alatt futnak le egy megadott távolságot. A tesztek 5-től 15 percig tartottak, illetve fél mérföld vagy két mérföld távolságú futásra szóltak.

Az eltelt 46 év alatt a kardiovaszkuláris állóképesség jelentősen csökkent. Hasonlóak voltak a változások fiúknál és lányoknál, kisebb és nagyobb gyerekeknél, különböző régiókban – csak az egyes országok között voltak különbségek.

A kutatás megállapította, hogy gyerekek kardiovaszkuláris fittsége 1975 óta egyre csökken.

Az Egyesült Államokban átlagosan 6 százalékkal hanyatlott évtizedenként 1970-től 2000-ig. A gyerekek ma durván 15 százalékkal kevésbé fittek kardiovaszkuláris szempontból, mint a szüleik voltak gyerekként.

A kardiovaszkuláris teljesítmény hanyatlását feltehetően több tényező együttes hatása okozza: társadalmi, viselkedési, fizikális, pszichoszociális és fiziológiai faktorok játszhatnak közre, állítja Tomkinson.

Hogy mennyi köze van a fittség csökkenésének az elhízáshoz? Tomkinson szerint 30-60 %-ban lehet magyarázni a futási teljesítmény hanyatlását az elhízással.

A gyerekeknek naponta minimum 60 percet kell a nagy izmokat megmozgató tevékenységgel, futással, úszással, biciklizéssel tölteniük, jelentette ki Tomkinson.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-11/aha-ccf111213.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A gyerekek kardio-edzettsége egyre hanyatlik”

  1. Névtelen said

    Tök jó, ez teljesen azt támasztja alá, amit az öregek mindig mondanak: “bezzeg a mi időnkben mi nem voltunk ennyire nyámnyilák, mi még télen mínusz harminc fokban is rakodtuk a szenet és a fát, nyáron pedig 40 fokban dolgoztunk a mezőn!”
    :-)))

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: