Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fiatalok hétvégi alkoholfogyasztásának hatása a szervezetükre

Posted by Suggestor - 2013. december 31. kedd

Adela Rendón kutatónak onnan származott az ötlete, hogy meg kellene  vizsgálni a fiatalok alkoholfogyasztásának hatását, amikor előadóként a mexikói National Polytechnic Institute-ban látta a hétfői reggeleken a hallgatóság állapotát.

A hallgatókat magukat is bevonta a projektbe, ahol azt kutatta, vajon mekkora oxidatív stresszt okoz az alkohol az egészséges, fiatal szervezetben.

Az egyetemistákat két csoportra választották: az egyik csoport az volt, amelyik minden hétvégén alkoholt fogyasztott, a másik csoport nem ivott alkoholt.

Az egyetemisták életkora 18 és 23 év között volt.

Vérmintát adtak, ami bizonyította, hogy egészségesek. Az átlagos alkoholfogyasztás a kutatási csoport körében118 gramm alkohol volt, ami másfél liter sörnek felel meg.

Az Alcohol című folyóirat közölte a tanulmányt.

Az alkohol lebontását egy enzim végzi, amely az etanolt acetaldehiddé, acetoacetáttá és acetonná bontja le, ezek mérését elvégezték. Az oxidatív károsodást a sejtmembránon és a DNS-en mérték.

„Azt láttuk, hogy azok, akik alkoholt fogyasztottak, kétszer akkora oxidatív károsodást szenvedtek el a sejtmembránon, mint akik nem fogyasztottak alkoholt” – magyarázta Adela Rendón.

Akkor döntöttek úgy, hogy megvizsgálják a DNS-t is, ‘üstökös teszttel’.

Ehhez kivonták a limfocita sejtből a sejtmagot, és elektroforézisnek tették ki.

„Ha a DNS károsodott, a sejtmag egy fénylő csóvát hagy az elektroforézis során – ez az ‘üstökös csóvája’. Hogy precízek legyünk, míg a kontrollcsoportnál a sejtek 8 százaléka károsodott, az alkoholnak kitett csoport esetében ez 44 százalék volt, vagyis 5,3-szer több volt a károsodott sejtjük.”

Ahhoz, hogy jelentősnek ítéljék a DNS-károsodást, az ‘üstökös csóvájának’ meg kellett volna haladnia a 20 nanométert, de azt, szerencsére, nem érte el.

„Nem lett volna szabad semennyi károsodásnak lennie, mert hiszen nem régóta fogyasztottak alkoholt, nem voltak krónikusan kitéve neki. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk, mikor változtatja meg az alkohol a DNS-t.

Forrás:

http://www.basqueresearch.com/berria_irakurri.asp?Berri_Kod=4861&hizk=I#.UsIt1vuInxU

Egy hozzászólás a “A fiatalok hétvégi alkoholfogyasztásának hatása a szervezetükre”

  1. Névtelen said

    “Nem lett volna szabad semennyi károsodásnak lennie, mert hiszen nem régóta fogyasztottak alkoholt, nem voltak krónikusan kitéve neki.”

    Ez fontos figyelmeztetés mindenkinek és nem csak az alkoholra vonatkozóan. Ami káros, az már az elejétől fogva káros, akármit is mondanak az orvosok jelenleg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: