Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A vadon termő fekete áfonya fogyasztásával kivédhetők a metabolikus rendellenességek

Posted by Suggestor - 2014. december 21. vasárnap

A Kelet-Finnországi Egyetem kutatói állatkísérletben kimutatták, hogy a vadon termő áfonya javíthatja, illetve megelőzheti az elhízással együtt kialakuló metabolikus rendellenességeket: a gyulladást és a magas vérnyomást.

Ezidáig még senki sem vizsgálta a vadon termő áfonya fogyasztásának hatását. Pedig ennek a gyümölcsnek a megelőzésben való felhasználása sokkal hasznosabb volna, mint a magas vérnyomás kezelése vagy az abnormális glükózszint csökkentése.

A gyulladás és a vérnyomás megemelkedése gyakran társul az elhízáshoz. Ez a kutatás egereken vizsgálta a vad áfonya hatását, amelyeket nagy zsírtartalmú étrenden tartottak három hónapig. Az egerek egy csoportja 5 százalék, másik csoportja 10 százalék fagyasztva szárított vad áfonyát kapott a táplálékában, a harmadik csoport semmit.

A nagy zsírtartalmú étrendre az egerek jelentős súlygyarapodással, glükóztoleranciájuk, inzulin szenzitivitásuk romlásával, gyulladással és vérnyomás-növekedéssel reagáltak.

A vad áfonya csökkentette a zsírdús táplálék gyulladáskeltő hatását (megváltoztatta a citokin profilt, csökkentette a gyulladást támogató T-sejtek relatív számát), és elejét vette a magas vérnyomásnak.

Az északi ember étrendjéhez ma is hozzá tartozik a vad fekete áfonya, amit jól fel lehetne használni másutt is a világban. A hagyományos, népi gyógyászat különféle gyógyhatásokat tulajdonít neki, amelyet ma  a polifenolokkal, különösképpen az antocianin tartalommal magyaráznak. A vadon termő fekete áfonya antocianin tartalma jelentősen magasabb, mint a termesztett fekete áfonyáé.

Forrás: http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0114790

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A vadon termő fekete áfonya fogyasztásával kivédhetők a metabolikus rendellenességek”

  1. uniohid said

    Ennyit a nemesítésről : ).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: