Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fejlett rovarölő szerek nem ölik meg a méheket, ‘csak’ a tanulási képességüket károsítják

Posted by Suggestor - 2015. május 4. hétfő

Az Amerikai Kísérleti Biológusok Szövetségének folyóiratában megjelent írás szerint a fejlett rovarölő, gombaölő szerek a méhek agyműködését rontják, károsítják a tanulási képességüket és a szaporodási képességüket.
A Dundee-i Egyetem (Egyesült Királyság) orvosi kutatóközpontja megállapította, hogy a peszticidek (rovar- és gombaölő szerek) ‘neonikotinoidoknak’ nevezett csoportja katasztrófát okoz a méhpopulációban – és ezzel beporzásban is.
„Kutatásunk kimutatta, hogy a neonikotinoid peszticidek kockázatot jelentenek a méhekre, ezért abba kell hagynunk a használatukat azokon a növényeken, amelyeket a méhek látogatnak”- mondja Christopher N. Connolly a Dundee-i Egyetem munkatársa. „A neonikotinoidok csak néhány fajta a több száz peszticidből, amelyeket használunk a földeken vagy a kertekben. Hagyjon fel a kerttulajdonos az összes rovarölő szerrel a kertjében, és tekintse sikernek a rovarkárt. Az undok kártevő hernyóból gyönyörű lepke lesz.”
A kísérlet során Connoly és munkatársai a méheket cukoroldattal etette, amelyben nagyon kis mennyiségű neonikotinoid szert oldottak fel, (2,5 parts per billion koncentrációban), annyit, amennyi a virágokban általában található, és követték a méreg útját a méhek agyában. Az a méregmennyiség, amennyi bejutott a méhek agyába, elegendő volt ahhoz, hogy méhek tanulással kapcsolatos sejtjei energiahiányban szenvedjenek. Az agysejtek ráadásul még érzékenyebbek a méregre, még a jelenleginek az egytizede is káros rájuk nézve.
Ha a méhek nem tudnak tanulni, nem tudják felismerni a nektár- és virágpor-tartalmat a virágok illata alapján.
Poszméheken is vizsgálódtak a kutatók, és azt tapasztalták, hogy a méregnek kitett kolóniák többsége keveset gyűjtött, kisebbek lettek a kolóniák, a kaptár rossz állapotban volt, mert megtámadták a gombák.
A poszméhek képtelenné váltak a megfelelő gyűjtésre és a következő generáció megfelelő táplálására.
„Ironikus, hogy a növények egészsége érdekében kifejlesztett neonikotinoidok végső soron hatalmas kárt okoznak a növényeknek. Ezek a vegyszerek tönkre teszik a rovarközösségeket, amelyekre a növényeknek saját szaporodásuk érdekében szükségük van.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/foas-pab043015.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: