Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az oxitocin és a spiritualitás titokzatos kapcsolata

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 23. péntek

Az oxitocinról azt tudtuk eddig, hogy az a ‘szeretethormon’, ami altruistává tesz, amitől közelebb kerülnek egymáshoz az emberek. A Duke Egyetem legújabb kutatása most azt sugallja, hogy ez a hormon elősegíti a spiritualitást is.

A kutatásban az oxitocint szedő férfiak – röviddel a szer beszedése után – nagyfokú spiritualitást éreztek, tudatosságot, amely összeköti őket az emberiséggel. Az oxitocin hatása egy hétig tartott.

„A spiritualitást is és a meditációt is az egészséggel és a jó közérzettel kapcsolták össze az előző kutatások” – mondta Patty Van Cappellen szociálpszichológus, kutatásvezető. „Mi azok iránt a biológiai tényezők iránt érdeklődünk, amelyek erősítik a spirituális tapasztalatokat.”

„A spiritualitás komplex dolog, sok tényező befolyásolja. Mégis, úgy tűnik, az oxitocin hatással van a világfelfogásunkra és arra, hogy miben hiszünk.”

A kutatás összes résztvevője férfi volt, így az eredmények kizárólag a férfiakra vonatkoztathatók, mondja Van Cappellen, aki igazgató helyettes az egyetem Interdiszciplináris Magatartáskutató Központjában. Általában az oxitocin eltérően működik férfiaknál és nőknél, fűzte hozzá Van Cappellen. A nőkre gyakorolt hatását még ezután vizsgálják.

Az oxitocin természetes módon előfordul a szervezetben, a hipotalamusz termeli, hormonként és neurotranszmitterként (jel-átvivőként) működik, az agynak több régiójában. Stimuláló hatása megmutatkozik szex közben, gyermekszüléskor és szoptatáskor.

Ez a kutatás viszont az oxitocin szerepét az empátia, a bizalom, a kötődés és az altruizmus előmozdításában világítja meg.

A kísérlet a következőképpen zajlott le: az egyik csoport a hormont kapta, a másik placebót.

Azok, akik oxitocint kaptak, nagyobb valószínűséggel mondták utána, hogy a spiritualitás fontos az életükben, és az életnek értelme és célja van. Ez igaz volt attól függetlenül, hogy a kísérleti személy vallási felekezethez tartozott-e vagy sem.

Továbbá: az oxitocint kapott személyek hajlamosabbak voltak úgy tekinteni magukra, mint a többi emberrel és az összes élőlénnyel egységben lévőre – magasabbra értékelve a tesztben az olyan megállapításokat, mint „Az élet, az összes élőlény kapcsolatban van egymással” és „A tudatosság vagy a spiritualitás egy magasabb terve köt össze bennünket, embereket.”

Majd később a résztvevőknek vezetett meditációt tartottak. Azok, akik oxitocint kaptak, több pozitív érzelemről számoltak be: a csodálat, hála, remény, inspiráció, szeretet és a mély nyugalom érzéséről.

Azonban az oxitocin nem teljesen egyformán hatott az összes résztvevőre. A spiritualitás azoknál az embereknél volt erősebb, akik a CD38 gén egy bizonyos variánsával rendelkeztek. (Ez a gén szabályozza az oxitocin kibocsátást az agyban.)

Van Cappellen figyelmezteti az olvasót, hogy az eredményekből nem szabad általánosítani, mert például, még az sem tisztázott teljesen, hogy mi is a spiritualitás – több definíciója is van.

Forrás:  https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160921085458.htm

Hírdetés

3 hozzászólás a “Az oxitocin és a spiritualitás titokzatos kapcsolata”

  1. Névtelen said

    Leginkább úgy tűnik, hogy az oxytocin egy új, könnyű(?) drog lehet. Ezt tényleg kell még reklámozni is ilyen cikkekkel? 😉

  2. uniohid said

    “Általában az oxitocin eltérően működik férfiaknál és nőknél…”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: