Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nők és férfiak egyes immunsejtjei nagyon különbözően működnek

Posted by Suggestor - 2017. február 13. hétfő

A Michigan State University kutatói felfedezték, miért működik a nők immunsejtjének egyik típusa egészen másként, mint a férfiaké, és miért vannak a stresszhatás alatt levő nők jobban ki vannak téve bizonyos betegségeknek.

Az Adam Moeser professzor vezette kutatócsoport a Michigan State University Állatorvosi Karán felfedezte, hogy a nők sebezhetőbbek bizonyos stressz, illetve allergiás eredetű betegségekre, mint a férfiak, és ez a fehér vérsejtjeik egyik típusa, a hízósejtek különbözősége miatt van.

„Több, mint 8000, eltérően kifejezett gént találtunk a női hízósejtekben a férfiakéhoz képest” – jelentette ki Moeser professzor. „A férfi és női hízósejteknek ugyanazok a gének vannak a kromoszómáján, leszámítva az XY kromoszómát, mégis óriási a különbség a nemek között a gének működését illetően.”

A tanulmányt a Biology of Sex Differences című folyóirat publikálta.

A hízósejteknek a stresszel kapcsolatos betegségekben van kulcsszerepük, az ilyen típusú betegségek sokkal gyakoribbak a nők körében: allergiás rendellenességek, autoimmun betegségek, migrén, IBS (irritábilis bélszindróma).

Az irritábilis bélszindróma például, a bélcsatorna rendellenessége. Komoly alhasi fájdalommal jár, és az Egyesült Államok lakosságának csaknem a negyedét érinti. A nők négyszer akkora gyakorisággal érintettek ebben a betegségben, mint a férfiak.

A gének mélyebb elemzése rávilágított, hogy kapcsolatban áll ez a dolog a gyulladáskeltő anyagok termelésével és tárolásával:  jóval agresszívabb választ váltanak ki a szervezetből, és így betegség keletkezik.

„Ez megmagyarázhatja, hogy a nők – vagy éppen a férfiak – miért hajlamosabbak bizonyos típusú betegségekre.”

A gének működésének megismerésével, a tudósok új, szex-specifikus terápiát fejleszthetnek ki, ami megcélozza az érintett immunsejteket, amitől megszűnik a betegség. Még hátra van azonban egy fontos lépés a kutatásban: meg kell találni azt a fejlődési stádiumot, amikor az immunsejtek elkezdenek eltérően működni.

„Felnőttkorban vagy egészen korai gyermekkorban történik ez, meg kell tudnunk. Sok hízósejtes betegség már a gyermekeknél nembéli különbséget mutat, és ha sikerül a betegség fellépésének időpontját és a befolyásolás mechanizmusát azonosítani, még jobban megérthetjük, hogyan képesek ezek az immunsejtek betegséget okozni, és akkor tudnánk, mikor érdemes közbelépni az új típusú terápiával.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-02/msu-wmi020717.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: