Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szennyezett levegő zavarja az alvást

Posted by Suggestor - 2017. május 24. szerda

Átvétel az utajovobe.eu-ról

A szennyezett levegő zavarja alvásunkat, állítja egy új tanulmány. A Washingtoni Egyetem kutatói kapcsolatot találtak alvásunk minősége és a levegőben lévő nitrogén-dioxid és szálló por koncentrációja között.

Közel kétezer Amerikában élő önkéntes vett részt a kutatásban, akiknek az átlagos életkoruk 68 év volt. Minden résztvevő a csuklóján egy aktivitást mérő szenzort viselt, ezzel az eszközzel a kutatók minden apró mozgást rögzítettek az alvás során. Az adatok alapján kiszámolták, hogy az önkéntesek mennyi időt voltak ébren.A legjobb alvók az éjszaka alig hét százalékát töltötték éber állapotban, még a legrosszabbak az ágyban töltött idő akár tizenkét százalékában is csak forgolódtak.

A kutatók összevetették az adatokat a levegő minőségével. Két paramétert vizsgáltak a nitrogén-dioxid és a szálló por koncentrációját, az említett anyagok kibocsátásáért a közlekedés tehető felelőssé. A levegővel együtt belélegzett szennyezőanyagok irritálják orrunk és torkunk nyálkahártyáját, ezzel zavarva alvásunkat.

A kutatás vezetője, Martha Billings felhívja a figyelmet arra is, hogy a tüdőn keresztül véráramba került káros anyagok egy része az agyig is eljuthat, ahol a légzés szabályzásáért felelős agyi területeket ingerelve rontja a nyugodt alvás lehetőségét.

Fáradtan ébredünk, ha szennyezett a levegő

Az eredmények alapján azok, akik magas nitrogén-dioxid koncentrációjú levegőt lélegeznek be hatvan százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek a rossz alvók csoportjában. A levegő szálló por tartalma pedig az önkéntesek között ötven százalékkal növelte az esélyt a fáradt ébredésre. Az adatok elkészítésénél számos tényezőt figyelembe vettek a kutatók. Életkor, testtömeg, alvási zavarok, etnikum, jövedelem, dohányzás, sőt, még az önkéntesek szomszédjainak társadalmi-gazdasági helyzetét is felmérték.

A kapott eredmények figyelembevételénél fontos megemlíteni, hogy a vizsgált légszennyező anyagok kibocsátásáért a közlekedés tehető felelőssé, ezért nem hanyagolható el az ezzel járó zajszennyezés sem. Azonban kórházi adatokat felhasználva korábbi kutatások egyértelműen igazolták, hogy a nitrogén-dioxid károsan befolyásolja a különböző élettani folyamatokat, így az alvási szokásainkat is.

(Szerző: Földi Péter)

Forrás: http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/7004-bucsut-mondhatunk-a-nyugodt-alvasnak-ha-szennyezett-a-levego

 

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A szennyezett levegő zavarja az alvást”

  1. uniohid said

    “Fáradtan ébredünk, ha szennyezett a levegő”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: