Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az embert boldogabbá teszi már egy csekély nagylelkűség is

Posted by Suggestor - 2017. július 14. péntek

Az az ember, aki mindig önérdekből cselekszik, kevésbé boldog – állítják a Zürichi Egyetem kutatói.  De ha csak megígéri is magának, hogy nagylelkűbben fog viselkedni, már az is elég ahhoz, hogy olyan változást indítson el az agyában, ami boldogabbá teszi.

A bölcs emberek már hosszú ideje mondják, hogy az, aki felebarátai jóllétéről gondoskodik, boldogabb, mint az, aki csak önmagára gondol.

Ha jót tesz egy másik emberrel, attól őt magát egy kellemes érzés – a viselkedéstudósok szerint:  ‘meleg ragyogás’ –  tölti be.

Philippe Tobler és Ernst Fehr, a Zürichi Egyetem munkatársai azt keresték, hogyan kommunikálnak az egyes agyterületek  eközben az érzés közben. Bepillantást nyertek ezáltal az altruizmus és a boldogság összefüggésébe.

Kísérleteik azt az eredményt adták, hogy aki nagylelkűen viselkedett, utána boldogabb volt, mint az, aki önző módon viselkedett. Ugyanakkor, a nagylelkűség foka nem befolyásolta az elégedettség fokát.

„Nem kell, hogy önfeláldozók, mártírok legyünk ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat. Már egy kicsi nagylelkűség is elegendő” – magyarázza Philippe Tobler.

A kísérlet kezdete előtt volt egy foglalkozás, amelyen a résztvevők egy csoportja szóban elkötelezte magát arra, hogy nagylelkűen fog viselkedni a többi emberrel. Ez a csoport nagyobb költséget is hajlandó volt vállalni, hogy valami igazán kedves élményben részesítsen valaki mást. Ők boldogabbnak érezték magukat nemes cselekedetük után (de nem előtte!), mint a kontrollcsoport, akik csak magukkal törődtek.

Maga a szándék már neurális változást okoz…

Míg a kutatás résztvevői döntést hoztak arról, hogy nagylelkűek legyenek vagy sem, a kutatók az agyuk három területének aktivitását vizsgálták: azt a területet, amelyik a pozitív szociális viselkedést és a nagylelkűséget dolgozza fel (temporoparietal junction), azt, amelyik a boldogságérzéssel függ össze (ventrális striatum), és azt, amelyik mérlegel a döntési folyamatban (orbitofrontális kéreg).

Más interakcióba került egymással ez a három agyterület, attól függően, hogy a nagylelkűség vagy az önző viselkedés mellett volt-e elkötelezett a kutatás résztvevője.

Már magában az, hogy megígérték, nagylelkűen fognak viselkedni, aktiválta az agy altruisztikus területét, és felerősítette az együttműködést e terület és az agynak a boldogságért felelős területe között.

„Igen figyelemre méltó, hogy már a szándék maga idegi változást generál, mielőtt a cselekvés ténylegesen megvalósulna”- mondja Tobler.

„Az ígéretet a nagylelkű viselkedésre stratégiaként használjuk, hogy megerősítsük egyfelől a kívánt viselkedést, hogy boldogságot érezzünk – másfelől.”

A tanulmány társszerzője, Soyoung Park hozzáfűzi:

„Vannak még nyitott kérdések, mint az, hogy ‘lehet-e gyakorlással erősíteni a kommunikációt ezek között az agyterületek között? És ha igen, hogyan? És van-e hatása, ha valaki szándékosan arra használja a nagylelkű viselkedést, hogy boldogabbnak érezze magát?”

A kísérletről

A kísérlet kezdetén mind az 50 résztvevőnek ígértek egy bizonyos összeget, amit a következő néhány hétben fognak megkapni, hogy elköltsék. .

A résztvevők fele a pénzt valakire költötte, akik ismert (ők voltak azok, akik ígéretet tettek a nemeslelkűségre), a másik fele magára költötte.

Így minden résztvevőnek egy sor döntést kellett hoznia a nagylelkű viselkedésről: neki adják-e valakinek, aki közel áll hozzájuk, és az ajándék mértékéről és költségéről is dönteni kellett.

Döntés közben a kutatók mérték a három agyterület aktivitását. A résztvevőket megkérdezték – kísérlet előtt és után – , mennyire érzik boldognak vagy elégedettnek magukat.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170711112441.htm

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az embert boldogabbá teszi már egy csekély nagylelkűség is”

  1. uniohid said

    Igaz lehet : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: