Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Félmegoldást hozott a szén-dioxid-vita

Posted by Suggestor - 2018. október 11. csütörtök

Átvéve a vg.hu-ról

Háromoldalú egyeztetések kezdődtek tegnap az uniós tagállamok, az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság (EB) képviselői között arról, milyen mértékben korlátozzák 2030-ig az EU-ban az új személygépjárművek és kisteherautók szén-dioxid-kibocsátását.

A tagállamok környezetvédelmi miniszterei a szerda hajnalig elhúzódó tanácsülésükön végül abban állapodtak meg, hogy a 2021-re előirányzott értékekhez képest 2025-re 15, 2030-ra pedig 35 százalékkal kellene leszorítani az új autók szén-dioxid-kibocsátását.

A T&E tiszta járművekkel foglalkozó csoportjának igazgatója, Greg Archer csalódottan fogadta a szakminiszterek döntését, és a 2030-ra 40 százalékos csökkentés mellett síkra szálló EP erőteljes fellépésében reménykedik. Ez még nem lejátszott meccs, a tárgyalások során még születhet az EP akaratát érvényre juttató, szigorúbb korlátozás – idézi a Financial Times.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) közleményében arra buzdította a tagállamok kormányait, hogy észszerű és betartható korlátozási értékekben állapodjanak meg, miután az EB 30 százalékos javaslatához képest az EP képviselői egy hete úgy döntöttek, emelik a tétet, és 40 százalékos csökkentést írnak elő 2030-ra.

A keddi tanácsülésen az autóipar érdekében próbált fellépni Németország. Angela Merkel kancellár már korábban is jelezte, hogy az EB 30 százalékos csökkentési értékét preferálná, majd a tegnapi döntés után üdvözölte a 35 százalékos javaslatot, kiemelve, hogy a célkitűzést 2023-ban kötelező lesz majd felülvizsgálni.

A korábban tiltakozó németek mögé egyébként csak Magyarország, Románia és Bulgária sorakozott fel, e négy ország alkotta a „harmincasok táborát”.

Ugyanakkor többek között Franciaország, Hollandia és Írország is a magasabb, 40 százalékos kibocsátási korlátozás mellett kardoskodott. Bonyolult vita végeredménye ez a megegyezés – összegezte a 13 órás tanácsülés eseményeit Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős uniós biztos.

A szakminiszterek az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) friss jelentésére is reagáltak a tanácsülésen.

Közös sajtóközleményükben mély aggodalmukat fejezték ki, mert az IPCC számításai szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértékét 2030-ra a 2010-es értékhez képest 45 százalékkal kellene csökkenteni, hogy a felmelegedés ne haladja meg a párizsi klímaegyezményben célként kitűzött 1,5 Celsius-fokot.

Az Európai Bizottságot képviselő Canete mellett tizenöt tagország – Belgium, Ciprus, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Szlovénia is szorgalmazta, hogy szigorítsák az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseit, ám több másik ország részéről ellenállásba ütköztek.

Érdemi előrelépés aligha várható ezen a területen, hiszen az új célkitűzések elfogadásához mind a 28 tagállam jóváhagyása kellene.

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/felmegoldast-hozott-a-szen-dioxid-vita-2-1148135/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: