Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Érik a globális vészhelyzet: állatainkra méri az első csapást a túlzott gyógyszerfogyasztás

Posted by Suggestor - 2019. október 4. péntek

Átvéve a hellovidek.hu-ról

Liszkai Attila 2019.10.03. 06:39

Nemrégiben megjelent egy mérföldkőnek számító nemzetközi tanulmány a Science című tudományos lapban, mely az antimikrobiális rezisztencia (AMR) növekedését szemlélteti a feltörekvő gazdaságokban világszerte. Ez a jelenség világszerte egyre nagyobb gondot okoz az emberi orvoslás és állategészségügy területén is, mivel azok a baktériumok, melyek túlélik az antibiotikumokat, egyre erősebbé, és ellenállóbbá válnak a gyógyszeres kezelésekkel szemben.

A kutatás szerint az állatok olyan antibiotikumokra válnak rezisztenssé, melyet általánosan alkalmaznak rajtuk tenyésztésük során.

Az egyre erősebb antibiotikumok felelőtlen használata egyre erősebb baktériumokat eredményez. Ez akár emberéleteket is követelhet, hiszen, ha nincs olyan erős antibiotikum, ami legyőzné a betegséget, az orvosok kezében nem marad semmilyen eszköz, mellyel gyógyíthatnák a kórt. Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia az elmúlt évtizedek során nem csupán kis mértékben növekedett meg: a kutatás olyan eseteket is rögzített, melyeknél a haszonállatok 60 százalékkal váltak ellenállóbbá a gyógyszerekkel szemben.

A jelenlegi tanulmány, melyet nonprofit szervezetek és egyetemek egy csoportja készített, több mint 900 felmérésből gyűjtött adatokat. A felmérések különböző területeken zajlottak, és 2000 és 2018 közötti adatokat vesznek alapul.

Ez a tanulmány az ellenállás figyelemreméltó növekedését mutatta meg: a baromfi, a szarvasmarha és a sertés esetében az AMR szintje háromszorosára növekedett a vizsgált időintervallum alatt. Ez azt jelzi, hogy az antimikrobiális rezisztencia drámai módon növekszik az állatoknál az egész világon.

– mondta Ramanan Laxminarayan, a tanulmány egyik szerzője, és a Betegségdinamikai Központ (Center for Disease Dynamics, Economics & Policy) igazgatója.

Az állati eredetű proteinforrásra világszerte egyre nagyobb igény van. A kereslet kielégítése érdekében az antibiotikumok használata egyre növekedett a tenyészállatok nevelése során, ezt pedig sok helyen csak igen lazán szabályozták a törvények.

A gyógyszereket gyakran nem az állatok megbetegedése miatt használták, hanem azért, hogy elősegítsék a növekedésüket, és hogy megelőzzék megbetegedésüket, mely a rossz higiéniai körülményeknek, és a kevés tápanyagot tartalmazó élelemnek volt köszönhető.

A kutatás a legmagasabb rezisztencia értékeket a haszonállatoknál Indiában és Kínában mutatta ki, de jellemzőek a következő országokra is: Pakisztán, Irán, Törökország, Vietnám, Brazília, a Nílus deltájának területe, Mexikó és Johannesburg. Az antimikrobiális rezisztencia azonban nem csak ezekre az országokra jelent veszélyt, ugyanis a szintén ellenállóvá vált rovarok nagy távolságokat is gyorsan képesek megtenni, tovább terjesztve az elváltozást.

Míg a fenti országok többségében még az antibiotikumot belekeverik a takarmányba, addig az Európai Unió tagországaiban már betiltották ezt a módszert, ráadásul az import húsokat és hústermékeket is alapos vizsgálatnak vetik alá.

A tanulmány kutatói szerint elengedhetetlen, hogy az állattenyésztésben az antibiotikumok alkalmazását korlátozzák.

Ezen kívül mindenképpen javítani kell az állattenyésztő telepek és farmok higiéniáján, nem csak országos, de globális szinten is.

Még nem néztünk szembe egy olyan széles körben elterjedt állati fertőzéssel, amely nem volt kezelhető. Ami igazán aggasztó, látjuk annak a lehetőségét, hogy elveszíthetünk egy globális fehérjeforrást, vagy ha mégsem, akkor megnövekedett termelési költségekkel kell majd számolnunk, hiszen a beteg állatokat nehezebb kezelni. Ez a helyzet nem csak a fejlődő országokban, hanem mindenütt jelen lesz – intett Ramanan Laxminarayan.

(rövidítve)

Forrás: https://www.hellovidek.hu/eletmod/2019/10/03/erik-a-globalis-veszhelyzet-allatainkra-meri-az-elso-csapast-a-tulzott-gyogyszerfogyasztas

2 hozzászólás a “Érik a globális vészhelyzet: állatainkra méri az első csapást a túlzott gyógyszerfogyasztás”

 1. Gábor said

  Az evolúciónak nagyon erős humorérzéke van. Minket, embereket a természetes szelekció emelt fel. Addig szelektálódtunk az előemberektől kezdve, hogy a világ legerősebb, legellenállóbb élőlényei lettünk, akik mindentől meg tudják védeni magukat. Eddig jó.

  A védekezésünkben nagyon fontos eredmény volt az antibiotikumok felfedezése, illetve feltalálása. (Valóban, tényleg vannak antibiotikumok, amiket felfedeztek és olyanok is, amiket feltaláltak. További izgalmas és nagyrészt érthető olvasnivalót itt találhatnak: https://hu.wikipedia.org/wiki/Antibiotikum )

  Az antibiotikum rezisztens baktériumok is a természetes szelekcióval választódnak ki. A baktériumoknál is folyamatos a mutáció, a kisebb-nagyobb változások véletlen megjelenése. És aztán a sok hasonló, de nem teljesen egyforma baktérium közül azok maradnak meg és szaporodnak tovább, amelyek túlélik az ellenük indított támadásokat. Ők máris antibiotikum rezisztens (ellenálló) baktériumok. Egy ilyen baktérium aztán már elég jól meg tud maradni és képes terjedni, hogy tovább mutálódhasson más antibiotikumok ellen is.

  Ha elég sokat kísérletezünk (sok állatot tenyésztünk, mi magunk is sokan vagyunk és sok antibiotikumot szedünk), akkor lesz lehetősége ennek az egyszeresen rezisztens baktériumnak más antibiotikumok ellen is védettséget találni. Így születhet meg az evolúció egy új csodája, a többszörösen antibiotikum-rezisztens baktérium.

  Igen, bizonyos értelemben ők is csúcslények. Nem használnak okostelefont és nem interneteznek, de akkor is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: