Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kutató a gazdasági egyenlőtlenség optimális szintjét ajánlja

Posted by Suggestor - 2014. november 5. szerda

A gazdasági egyenlőtlenség olyan mértékben megnőtt az Egyesült Államokban, hogy még Janet Yellen a Federal Reserve*elnökasszonya is  aggodalmát fejezte ki miatta.

* szó szerint: Szövetségi Tartalék Rendszer, tkp. Szövetségi Jegybank, nem hivatalos rövidítése: FED

A legújabb kutatások szerint az amerikaiak ugyan egyenlőtlenségre vágynak, de mégis a javak és a jövedelmek egyenlőbb elosztását kívánják. Kisebb egyenlőtlenség csökkentené az etikátlan viselkedést, növelné a motiváltságot és a termelékenységet.

Ezt a tanulmányt a Policy Insights from the Behavioral and Brain Sciences (Politikai Kitekintés a Viselkedési és Agytudományok felől) című folyóirat beköszöntő száma hozta.

“Mindenféle rendű és rangú emberek – gazdagok és szegények, liberálisok és konzervatívak – sokkal inkább egyetértenek, mint nem értenek egyet abban, milyennek kell lennie Amerikának. Az emberek kifejezik vágyukat az egyenlőtlenség iránt – a nem túl nagy egyenlőség, de nem is túl nagy egyenlőtlenség iránt” – írja a szerző, Michael I. Norton (Harvard Business School).

Előző kutatásában Norton megállapította, hogy az emberek hihetetlenül alábecsülik a gazdagság eloszlásának egyenlőtlenségét az ország polgárai közt, és bár valamennyi egyenlőtlenségre vágynak, de korántsem annyira, mint az egyenlőtlenség jelenlegi szintje.

Például: Az amerikaiak becslése szerint a leggazdagabb 20% rendelkezik a nemzeti javak 60%-ával.

Valójában a nemzeti javak 85 %-ával rendelkeznek a leggazdagabbak.

És azt kívánják, hogy a leggazdagabb 20% a nemzeti javak 30%-ával rendelkezzen.

A legszegényebbek 20 százalékához a nemzeti javak 4 százalékát rendelték, valójában ez az érték 0,1 százalék. És úgy akarnák, hogy a legszegényebb 20 százalék rendelkezzen a nemzeti javak 10 százalékával.

Az amerikaiak becslése szerint a vállalatok legfőbb tisztségviselői általában 30-szor annyit keresnek, mint egy segédmunkás, míg valójában 354-szer annyit. És az amerikaiak úgy gondolják, hogy az ideális arány a 7:1.

Magatartástudományi kutatások arra utalnak, hogy a fizetésbeli egyenlőtlenség magas foka megfosztja motivációjától az alacsonyabb fizetésű munkásokat, amit nem egyensúlyoz ki a magasabban fizetett dolgozók motivációjának növekedése. Az egyenlőtlenség mindkét csoportnál rosszabb teljesítményhez vezethet és etikátlan viselkedéshez (csaláshoz).

Norton így kommentálja az egyenlőtlen gazdaság viselkedésbeli megközelítését:

“A közgazdászok történelmi példákkal próbálják meghatározni, mikor és miért van az egyenlőtlenségnek pozitív vagy negatív következménye. A magatartástudósok – pszichológusok és a viselkedési közgazdaságtannal foglalkozók – egy másik, kiegészítő megközelítéssel élnek: Hogyan hat az egyenlőtlenség az egyes ember gondolataira, érzelmeire, viselkedésére ebben a világban, amely többé vagy kevésbé egyenlőtlen, hogyan rangsorol ez az ember a maga világában – a leggazdagabbtól a legszegényebbig -, ami tovább alakítja a viselkedését a csalástól a nagylelkűségre való törekvésig.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/sp-raf103014.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: