Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az aszalt szilva fogyasztása véd a vastagbél-rák ellen

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 27. vasárnap

“Az aszalt szilva fenntartja a hasznos bélbaktériumokat a vastagbél teljes szakaszán, ezzel csökkentheti a vastagbél-rák kockázatát” – mondja Dr. Nancy Turner, aki a táplálkozás és az élelmezéstudomány professzora a Texas A&M Egyetemen.

Számos kutatás kimutatta, hogy a táplálkozásnak köze van a vastagbélben élő baktériumok – a mikrobióta – összetételéhez, a baktériumok anyagcseréjéhez,  így a betegség megelőzéséhez is, érvelt Turner professzor.

Baktériumok trilliói élnek a vastagbélben, több mint 400 fajt azonosítottak eddig. Bélgyulladás kezdetén a bélbaktérium-közösség hirtelen megváltozik, és ha a gyulladás visszatérővé válik, kialakulhat a vastagbél-rák.

“Kutatásunk feltárt egy rák-megelőzési módot az aszalt szilva fogyasztásával. Az aszalt szilva fenol-vegyületeket tartalmaz, amelyeknek sokrétű a hatása az egészségünkre. Egyebek között megvan az a képessége, hogy antioxidánsként viselkedik, és semlegesíti a szabad gyökök oxidáló hatását, amelyek károsíthatják a DNS-ünket.”

“Azt a feltételezésünket teszteltük ebben a kísérletben, hogy az aszalt szilva fogyasztása előmozdíthatja a hasznos mikrobióta megtartását, és a mikrobiális anyagcsere fenntartását a vastagbélben. Ha ez így van, ezzel csökkentheti a vastagbél-rák kockázatát.”

“Patkányokat etettünk aszalt szilvát tartalmazó táppal, illetve a szokásos takarmánnyal, a kétféle táplálék azonos kalóriát és tápanyag-összetételt tartalmazott, úgyhogy egyedül a táplálékban levő aszalt szilvának tulajdoníthattuk a hatást” – magyarázta Derek Seidel, doktorandusz, Turner asszisztense.

A béltartalom és a szövetek vizsgálata azt mutatta, hogy az aszalt szilvát tartalmazó tápláléktól megnövekedett a Bacteroidetes baktériumtörzshöz tartozó mikrobák száma, és csökkent a Firmicutes törzshöz tartozóké (ez a két nagy baktériumtörzs van a bélben) a vastagbél távoli szakaszán (a végbélhez közel), anélkül, hogy érintette volna a vastagbél közeli szakaszában megtalálható arányokat. A kontroll-diétán élő állatoknál fordítva volt: kisebb volt a Bacteroidetes és nagyobb volt a Firmicutes aránya a távoli (disztális) szakaszon.

Egy másik vizsgálat azt mutatta, hogy az aszalt szilvás tápon élő patkányoknak lényegesen kisebb számú elváltozás volt a bél hámjában (aberráns crypt, aberráns crypt foci) összehasonlítva a kontroll állatokkal.

“Az aberráns crypt foci egyike a legkorábbi, megfigyelhető, rákot megelőző lézióknak (elváltozásoknak), az a vélemény róla, hogy erősen utal a rák kifejlődésére.”

Turner szerint az eredmények támogatják a hipotézist, hogy az aszalt szilva véd a vastagbél-rák ellen, és ez “feltehetőleg annak a képességének köszönhető, hogy hasznos bélbaktériumokból álló mikrobiótát állít fel a disztális vastagbélben, … fenntartja azt a mikrobiális metabolizmussal együtt, ami a rák kialakulását megelőző elváltozások megjelenését csökkenti.”

A professzor tisztában van vele, hogy az embereken végzett klinikai vizsgálatok még szükségesek, de az eredmények így is izgalmasak: az aszalt szilva fogyasztása járható útnak tűnik a vastagbél-rák megelőzésére.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/taac-rsd092515.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: