Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A jutalmazás az alváson felül is képes megerősíteni a tanultakat

Posted by Suggestor - 2015. október 19. hétfő

Egy új kutatás arra jött rá, hogy ha jutalmaznak bennünket a tanulásért, a memóriánkba beépülnek a tanultak, akár tények, akár tevékenységek legyenek azok.

A kutatási eredményeket az eLife című folyóirat közölte, és a Genfi Egyetem kutatóinak nevéhez fűződik a felfedezés, hogy a jutalom erősíti az emlékezést a tanultakra, kiváltképpen alvás alatt. A kutatók szerint egy rövid, nap közbeni alvás is elegendő a hatás eléréséhez.

„A jutalom úgy működik, mint valami ‘teg”, jel, amit mellé tűztünk az információnak a tanuláskor” – mondja Dr. Kinga Igloi, a kutatásvezető.
„Alvás közben ezt az információt előnyben részesíti az agy a többi információval szemben, amelyek kevés jutalommal járnak, és átteszi az agynak azokra a területeire, amelyek a hosszú távú emlékezettel kapcsolatosak.”

„Eredményeink az alváshiánynak a teljesítményre gyakorolt romboló hatását bizonyítják.”

31 egészséges önkéntest véletlenszerűen besoroltak vagy az ‘alvó’ vagy a nem-alvó csoportba, a két csoport jutalmazás-érzékenységét azonosnak mérték. A résztvevők agyát szkennelték, miközben a képek párosítását igyekeztek megtanulni. Nyolc sorozat képet mutattak nekik, és azt ígérték, hogy ha négyben emlékeznek a párokra, nagyobb jutalmat kapnak.
90 perc pihenő – illetve alvás – után tesztelték az emlékezetüket, és megkérdezték, mennyire voltak biztosak abban, hogy helyes választ adnak. A résztvevőket emellett megkérték , hogy vegyenek részt egy meglepetés-teszten is, három hónappal később.

Mindkét csoport teljesítménye jobbnak bizonyult a magasabb jutalommal kecsegtető kép-párokra, de az alvó csoport általában is jobban teljesített.
Három hónappal később, az ‘alvó’ csoport tagjai jobbak voltak a magasabb jutalmat ígérő párokra való emlékezésben.
Akik aludtak egyet tanulás után, azok magabiztosabbak voltak: biztosabbak voltak abban, hogy helyesen válaszoltak a memóriateszt kérdéseire, három hónap után is.

Az MRI megmutatta, hogy az ‘alvó’ csoportnál nagyobb volt az aktivitás a hippokampuszban, azon az agyterületen, amely a memória képződéséért felel.
Három hónap múlva az ‘alvó’ csoport nagyobb mértékű kapcsolódást mutatott a hippokampusz, a mediális prefrontális kortex és a striatum között, ezek a területek az emlékezés megerősítésében és a jutalom feldolgozásában vesznek részt.

„Már tudtuk, hogy az alvás segít a memória megerősítésében, de most már azt is tudjuk, hogy segít kiválasztani és megtartani azokat az emlékeket, amelyeknek jutalom-értékük van.
Adaptív értelemben a memória megerősítésének úgy kell működnie, hogy előnybe hozza azt az információt, amelyik a túlélésünkhöz vagy a sikereinkhez fontos” – összegezte a kutatásvezető.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/e-hra101615.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A jutalmazás az alváson felül is képes megerősíteni a tanultakat”

  1. uniohid said

    „Eredményeink az alváshiánynak a teljesítményre gyakorolt romboló hatását bizonyítják.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: